Opisując zagadnienie, jakim jest idealny ser na pizzę, nie można pominąć mozzarelli. Pochodzi ona z południowych Włoch, a konkretnie z regionu Kampania, lecz zdobyła popularność na całym świecie. Ta oryginalna jest produkowana z mleka bawolic, lecz powszechnie spotyka się ten ser do pizzy wytwarzany z mleka krowiego. Świetnie komponuje się z wieloma składnikami, takimi jak kolorowe warzywa, wyraziste mięsa czy świeże owoce. Odgrywa znaczącą rolę przede wszystkim w pizzy neapolitańskiej, gdzie łączy się go z chrupiącym ciastem, sosem pomidorowym oraz świeżą bazylią. Ten ser na pizzy doskonale się roztapia i tworzy idealnie ciągnącą konsystencję.
Zastanawiając się, jaki ser do pizzy domowej wybrać, można też postawić na cheddar. To żółty, krowi ser. Oryginalny pochodzi z angielskiego regionu Somerset, lecz jest teraz wytwarzany w różnych krajach. Powszechnie używa się go przede wszystkim w Wielkiej Brytanii i USA jako dodatek do pizzy, tostów, zapiekanek i pieczonych dań z ziemniakami oraz kurczakiem. Choć świetnie się topi, nie jest typowym, ciągnącym się serem. Jego długie podgrzewanie wpływa na utworzenie się na powierzchni potrawy chrupiącej, serowej skorupki. Smak tego sera w dużym stopniu zależy od długości dojrzewania. Najpierw jest on łagodny i lekko kremowy, a po upływie czasu staje się bardziej wyrazisty, ostrzejszy i nieco orzechowy.
Ementaler pochodzi ze Szwajcarii, a jego nazwa odnosi się do doliny rzeki Emme w kantonie berneńskim. To ser podpuszczkowy, twardy, dojrzewający, charakteryzujący się zwartą konsystencją i obecnością dużych, owalnych dziur. Posiada ich więcej, gdy jest wytwarzany z mleka krów żywionych świeżą trawą. Osoby zastanawiające się, jaki ser na pizzę wybrać, by podkreślić smak warzyw i mięsa, powinny sięgnąć właśnie po ementaler. Cechuje się on łagodnym, lecz wyrazistym smakiem z wyczuwalnymi słodkimi, orzechowymi nutami. Doskonale się topi, na skutek czego wiele osób uważa go za najlepszy ser na pizzę.
Choć pizza kojarzy się przede wszystkim z żółtym, ciągnącym się serem, który zespala wszystkie dodatki, popularnością cieszą się również bardziej oryginalne opcje, takie jak lazur. Wyróżnia się on lekko słonym i wyrazistym smakiem. W ustach pozostawia aromatyczny, lekko ostry i grzybowy posmak. Pierwowzór tego sera stanowił francuski roquefort produkowany z surowego, niefiltrowanego, świeżego owczego mleka. Lazur jest wytwarzany z mleka krowiego i podpuszczki mikrobiologicznej. Cechuje go głęboka, niebieska pleśń, a także kremowa i aksamitna konsystencja.
Pizza bez sera tak naprawdę nie byłaby nadal pizzą. Ten składnik zespaja wszystkie inne i wydobywa ich smaki. Warto więc wybierać wysokiej jakości sery, a nie produkty seropodobne. Smak pizzy doskonale uzupełni intensywny, pomidorowy ketchup WINIARY – łagodny, pikantny lub w wersji Super Hot.