Dodanie do ryby odpowiednio dobranego sosu sprawi, że nasza potrawa będzie bardziej soczysta i nabierze więcej smaku. Aromatyczna ryba w sosie śmietanowym, podana z gotowanymi warzywami oraz puree ziemniaczanym to idealna propozycja na niedzielny obiad. Ryba w sosie może być przyrządzona na dwa sposoby. Pierwszym z nich jest ułożenie mięsa w naczyniu żaroodpornym, zalanie go wcześniej przygotowanym sosem a następnie zapieczenie w wysokiej temperaturze, ale przez dość krótki czas, żeby delikatne filety się nie rozpadły. Przygotowane w ten sposób dania, jak np. karp z grzybami, albo dorsz w sosie jogurtowym, zachwycają soczystością i wyrazistym smakiem dodatków.
Sos do ryby możemy przygotować także osobno i podać go na stół w sosjerce, aby każdy z domowników mógł go dodać do mięsa w ilości, która mu najbardziej odpowiada. Jeśli sos nie jest jednorodny, bo zawiera pokrojone warzywa lub grzyby, wówczas kładziemy go na stole w naczyniu z położoną obok specjalną łyżką do sosu. Serwowane osobno sosy idealnie pasują do wszelkiego rodzaju ryb i to przygotowanych na różne sposoby – smażonych, grillowanych czy duszonych jak np. wykwintny łosoś w sosie kurkowym lub zaskakujące wyrazistym smakiem gołąbki rybne.
W większości sosy do ryb bazują na śmietanie i koperku, który doskonale podkreśla smak rybnego mięsa. Tradycyjny sos śmietanowo-koperkowy świetnie pasuje niemal do każdego gatunku ryb, zwłaszcza tych o białym mięsie. Z kolei filety z łososia warto przygotować w kremowym sosie śmietanowo-szpinakowym, który przyprawiony dużą ilością pieprzu oraz skropiony dodatkowo sokiem z cytryny nadaje potrawie niepowtarzalnego smaku. Wielbiciele zdecydowanych dań na pewno docenią walory sosu porowego ze sporą ilością śmietanki oraz pieprzu cytrynowego. Ryba w sosie, w którym dominuje osty pieprz i wyrazisty por, dosłownie zniewala cudownym aromatem i wyrazistym smakiem.
Do sosów na bazie śmietany można także zaliczyć te, w których królują grzyby. Zarówno suszone lub świeże grzyby leśnie, kurki czy pieczarki podsmażamy z drobno posiekaną cebulką. Po dodaniu przypraw i zagęszczeniu odrobiną śmietany powstanie aromatyczny sos, który znakomicie wzbogaci smak nie tylko ryb, ale również innych rodzajów mięs.
Odrębną grupę sosów używanych do delikatnego mięsa rybnego stanowią te, na bazie pomidorów. Chociaż są bardziej intensywne, to jednak bardzo dobrze uwydatniają łagodny smak filetów, dlatego więc warto je zapiec w takim właśnie sosie, który zazwyczaj jest przygotowany z przecieru, pomidorów, czosnku, bazylii, oliwy z oliwek oraz przypraw. Zmiksowanym na gładko sosem polewamy duże kawałki filetów i zapiekamy. Jeszcze bardziej aromatyczny sos uzyskamy poprzez zmiksowanie mięsistych pomidorów oraz kilku czerwonych papryk. Przyprawiony cebulą, czosnkiem a następnie zmiksowany na gęsty dip i dodany do smażonych filetów rybnych sprawi, że każdy domownik poprosi o dokładkę.
Ryba po grecku, czyli zanurzona w bardzo gęstym sosie warzywnym, to jeden z najsmaczniejszych sposobów podania podsmażonych filetów. Duża ilość drobno pokrojonych warzyw korzeniowych, koncentratu pomidorowego, soku z cytryny i wielu przypraw sprawia, że obok takiego dania po prostu nie da się przejść obojętnie. Przygotowanie ryby po grecku nie jest czasochłonne, a potrawę można serwować zaraz po przygotowaniu lub nawet kilka dni później – na zimno, w formie przepysznej sałatki.
Zastanawiając się, jaki sos do ryby będzie najbardziej odpowiedni, warto odpowiedzieć sobie także na pytanie, w towarzystwie jakich dodatków danie to pojawi się na naszym stole. Apetyczne sosy do ryb doskonale komponują się z większością z nich i z powodzeniem pomogą nam przygotować smakowitą kolację, obiad lub danie na rodzinne spotkanie przy stole!