Każdy sernik powinniśmy zacząć od wyboru sera. Najlepszy ser na sernik to oczywiście wersja tłusta bądź półtłusta. W ten sposób, o ile ser zostanie doskonale zmielony, uzyskamy odpowiednią konsystencję ciasta. Czy miłośnicy fit przepisów powinni ryzykować z masą serową do sernika powstałą z chudego twarogu? Nie ma powodów, by nie wypróbować również takiej wersji, jednak należy liczyć się z faktem, że przygotowany w ten sposób sernik nie zawsze może przypaść do gustu miłośnikom tradycyjnego ciasta.
Nie ulega wątpliwości, że jeśli chcemy samodzielnie przygotować klasyczny sernik, warto zdecydować się na własnoręcznie mielony tłusty lub półtłusty twaróg. Alternatywę stanowi gotowa masa serowa na sernik do kupienia w kubełku. Naszym zdaniem niekoniecznie jest ona w stanie zastąpić w 100% tradycyjny twaróg, jednak brak czasu bywa nieraz wystarczającym powodem, aby sięgnąć po takie rozwiązanie.
Masa serowa do sernika w kubełku powinna cechować się gęstą i zwartą konsystencją – inaczej spód ciasta prawdopodobnie się rozłączy. Produkt nie może być kwaśny, a w smaku powinien przypominać raczej delikatny jogurt. Jeśli chodzi o skład, należy unikać masy serowej na sernik, w której znajdziemy zbyt wiele serwatki.
Skupmy się jednak na tradycyjnych przepisach i składnikach. Jeśli wybierzemy już najlepszy ser na sernik, czas na następny krok, czyli mielenie. Idealna masa serowa do sernika powinna cechować się zwartą, gładką konsystencją i być całkowicie pozbawiona grudek. Jakość wypieku zależy w dużej mierze od tego, w jaki sposób zmielimy ser. Do wyboru mamy kilka opcji. Najszybciej (w kilka minut) zmielimy ser przy użyciu blendera kuchennego. To rozwiązanie ma też inny niewątpliwy plus – nie włożymy w pracę zbyt wiele wysiłku.
Ser do sernika możemy również zmielić przy użyciu maszynki do mięsa. Najlepiej tę czynność wykonać przynajmniej trzy razy, aby pozbyć się wszelkich grudek i niedoskonałości. W przypadku mniejszych porcji masa serowa na sernik może także powstać przy użyciu praski do ziemniaków, ale z pewnością jest to najbardziej pracochłonny i czasochłonny sposób, zwłaszcza, że czynność należy kilka razy powtórzyć.
Szukając recepty na sernik idealny, często zadajemy sobie pytanie, ile piec sernik z 1 kg sera. Odpowiedź nie jest jednoznaczna. Optymalny czas pieczenia sernika to zwykle około 50 minut, jednak czasem może ulec on zmianie, gdy w grę wchodzą inne ważne czynniki. Bardzo duże znaczenie mają tutaj: temperatura pieczenia, wykorzystane składniki dodatkowe, a także foremka. Każdy sernik piecze się nieco inaczej, dlatego najlepiej co jakiś czas sprawdzać, czy jest już gotowy.