Ile domów, tyle przepisów na jabłecznik. Jedni wolą robić ją na kruchym cieście, inni przygotowują inne kombinacje. Jednak klasyczna szarlotka ma zawsze maślaną, miękką warstwę ciasta oraz dodatek w postaci jabłek. Do przygotowania jabłecznika potrzebna jest mąka pszenna, zimne masło, jajka, cukier puder oraz proszek do pieczenia. Niektórzy dodają też odrobinę kwaśnej śmietany. Dokładne proporcje składników zależą od wielkości blachy do pieczenia.
Przygotowanie ciasta zawsze zaczyna się od zmiksowania żółtek z cukrem. Składniki te powinny dobrze się z sobą połączyć. Do ich wymieszania najlepiej jest użyć miksera. Następnie do masy trzeba dodać stopniowo przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz schłodzone masło. Całość trzeba dobrze wyrobić, aż do momentu, jak powstanie ciasto o zwartej konsystencji. Ważnym etapem jest wsadzenie przygotowanego spodu szarlotki na ok. 2 godziny do lodówki.
Po wyjęciu schłodzonego ciasta można je rozwałkować lub zetrzeć na tarce. Na tę warstwę należy nałożyć owoce. Jabłka na jabłecznik mogą być surowce lub wcześniej podgotowane. Z pozostałych białek można ubić pianę i nałożyć ją na wierzch deseru. Szarlotkę piecze się w temperaturze 180 stopni w opcji góra-dół. Ciasto jest gotowe po ok. 45 minutach.
Ostateczny smak ciasta zależy od tego, jakie owoce zostaną użyte do jego przygotowania. Jabłka na szarlotkę nie mogą być zbyt kruche i soczyste, bo wtedy deser będzie zbyt mokry. Z kolei zwarte i kwaśne owoce będą wymagały użycia dużej ilości cukru. Zatem jaki gatunek jabłka na szarlotkę będzie najlepszym wyborem?
Sam sposób przygotowania jabłek do ciasta może wyglądać w różnych sposób. Klasycznie obiera się owoce ze skórki, kroi na kawałki i podgrzewa w rondelku do czasu, aż puszczą sok i zmiękną. Do gotowej masy można dodać cynamon i doprawić je cukrem do uzyskania pożądanego smaku. Jabłka do szarlotki można też położyć na cieście bez ich wcześniejszego przygotowania. Wystarczy je wtedy pokroić na kawałki lub zetrzeć na tarce.
Jabłecznik doskonale smakuje solo, ale można wzbogacić jego smak podając ciasto z dodatkami. Popularne połączenie to szarlotka na gorąco z lodami waniliowymi. Ciasto doskonale smakuje też z sosem waniliowym lub bitą śmietaną. Plusem jest to, że domowa szarlotka może być przechowywana przez kilka dni i nadal zachowuje swoją świeżość. Dzieje się to za sprawą owoców, które chronią ciasto przed zbyt szybkim wysychaniem.