Klasyczny chłodnik, który najczęściej pojawia się na polskich stołach, powstaje na bazie jogurtu i barszczu – na przykład Barszczu czerwonego Ekspresowa Zupa WINIARY, do których dodawane są ogórek, rzodkiewki, szczypiorek, koperek i w zależności od upodobań – ugotowane jajko. W poszczególnych krajach sztuka przygotowywania chłodników jest jednak zupełnie różna. Oto garść przykładów!
Chłodnik z botwiny, czyli chłodnik litewski, to wersja bodaj najbardziej popularna – także w naszym kraju. Jest lekki ze względu na zawartość jogurtu i świeżych warzyw, ale jednocześnie stanowi pełnowartościowy posiłek w upalne dni. Aby go przygotować, wystarczy pozbawionego nasion ogórka, rzodkiewkę i dymkę pokroić w drobną kostkę i wymieszać z jogurtem naturalnym oraz twarogiem. Z kolei botwinkę pokrojoną w większe kawałki należy zagotować w Bulionie warzywnym WINIARY. Po ostudzeniu wszystkie składniki wymieszaj, dodając do nich drobno posiekany czosnek i pozostaw do słodzenia w lodówce, najlepiej na całą noc.
Kolejnym specjałem kuchni polskiej jest chłodnik ogórkowy. Warto dodać mu nieco greckich akcentów – przede wszystkim poprzez zastosowanie sera feta. Jego przygotowanie przebiega podobnie jak w przypadku chłodnika litewskiego, jednak można zrezygnować z bulionu. Chłodnik ogórkowy nie będzie wówczas typową zupą. Ogórek powinien zostać pokrojony w kostkę lub starty na tarce. Ważnym składnikiem tego chłodnika jest posiekany świeży koperek. Ser feta należy pokruszyć do naczynia w momencie podawania chłodnika, do którego warto dodać także plasterki rzodkiewki.
Czas na propozycję zdecydowanie odmienną od polskiej tradycji. Najbardziej znanym chłodnikiem bez nabiału jest hiszpańskie gazpacho przygotowane tylko z samych warzyw. Podstawę zupy stanowią pomidory malinowe, do przygotowania potrzebujemy także ogórka, czerwonej papryki, jak również przypraw, między innymi ząbków czosnku świeżej bazylii i soku z cytryny. Warzywa wraz z bazylią są blendowane, a następnie zalewane bulionem warzywnym. Podając taki chłodnik, warto wzbogacić go o czerwoną cebulkę, pomidorki koktajlowe i inne ulubione dodatki.
Bardzo podobną podaną na zimno zupą jest wywodzące się z kuchni andaluzyjskiej salmorejo. Główna różnica pomiędzy nim a gazpacho polega na zastosowaniu dodatkowo pszennego chleba blendowanego wraz z warzywami. Istnieje także ciekawa wariacja w postaci gazpacho z buraka.
Te trzy popularne odmiany nie wyczerpują oczywiście długiej listy przepisów na chłodniki. Składniki, które najlepiej sprawdzają się w wytrawnej wersji, to buraczki, botwinka, ogórki, kalarepa, rzodkiewka i pomidory, a do posypania koperek, szczypiorek i natka pietruszki. Zupę można także przygotować na słodko. Owoce i dodatki do słodkich chłodników to m.in. truskawki, czereśnie, wiśnie, jagody, lody, wiórki czekolady lub kokosa i mięta.
Ciekawe przepisy na chłodnik znajdziemy także w kilku kuchniach narodowych. Rosyjska okroszka składa się z żółtek jaj, kwasu chlebowego, ogórków, musztardy, ziół, a także pieczonego mięsa podawanych ze śmietaną. Francuskie vichyssoise powstaje z przytartego pora, ziemniaków, cebuli i kurczaka. Popularny na Bałkanach tarator przypomina nieco nasz chłodnik ogórkowy, ale dodaje się do niego także czosnek, oliwę z oliwek, jak również siekane orzechy.