Kształt gruszki, jasnopomarańczowy kolor. Świetnie nadaje się do pieczenia i na zupę. Pokrój dynię na dwucentrymetrowe plastry (ze skórą).
Pomysł, który możesz wykorzystać: Przełóż na blachę, posmaruj cienką warstwą oliwy, dopraw solą, cynamonem i piecz w 180 st do miękkości (ok 15-20 min). Serwuj z prażonymi migdałami lub pestkami (dyni, słonecznika), miksem sałat, jajkiem w koszulce i winegretem.
Okrągła, skórka ciemnopomarańczowa. Doskonała do pieczenia i na zupę. Koniecznie trzeba ją jeść ze skórą!
Pomysł, który możesz wykorzystać: Pokrojone kawałki ze skórą ugotuj na bulionie, zmiksuj z dodatkiem mleka kokosowego, imbirem i ostrą papryczką.
Duża, często sprzedawana przekrojona, zielona, twarda skóra, pomarańczowy miąższ. Jedna z odmian, którą można zjeść na surowo! Smakuje jak melon.
Pomysł, który możesz wykorzystać: Pokrój dynię na cienkie plasterki, w formie carpaccio, polej słodko-kwaśnym winegretem, serwuj z szynką długo dojrzewającą, mozzarellą, prażonymi pistacjami i kilkoma listkami rukoli.
Nazwa bierze się od miąższu, który po upieczeniu dyni w całości, przekrojeniu i oddzieleniu skóry przypomina spaghetti.
Pomysł, który możesz wykorzystać: to 'spaghetti' wybornie smakuje z sosem pomidorowym, serowym (gorgonzola) lub z bardzo dobrą oliwą z oliwek, świeżymi ziołami (tymiankiem, majerankiem) i prażonymi orzechami laskowymi.