Antonówka to bardzo stara odmiana jabłka. Jej owoce są soczyste o kwaskowatym smaku, skórka błyszcząca, gładka. Występuje od sierpnia do września. Dzięki wysokiej zawartości kwasu oraz pektyn nadają się na przetwory, musy, soki, susz i do wypieków.
Papierówka to jedna z pierwszych odmian, która pojawia się już w połowie lipca. Papierówki są kruche, o przyjemnej, jasno-zielonej skórce, lekko kwaśne i mało słodkie, idealne do szarlotki i innych wypieków.
Piros to owoce soczyste, kruche, słodko-kwaśne, deserowe. Występują od sierpnia do początku września.
Kosztela jedna ze starych odmian, która w Polsce znów króluje na stołach. Była ulubionym owocem francuskiej królowej Marysieńki, żony króla Jana III Sobieskiego, który rządził w XVII wieku. Bardzo słodka, twarda, nie nadaje się raczej do przetworów, ale za to jest idealnym owocem deserowym.