Sezonowe warzywa, jak i owoce to sprawdzony produkt. Warzywa w czerwcu są nie tylko smaczne, ale i pełne witamin. Zatem, które z nich warto wybrać? Lista interesujących produktów staje się coraz dłuższa, w porównaniu do wcześniejszych miesięcy, gdyż pojawia się na niej między innymi: zielona cebulka, młody kalafior, sałata zielona, rukola, szczypiorek, rabarbar, szparagi, rzodkiewka, koperek, zielona pietruszka, szpinak, młoda marchew, młode brokuły, botwinka, kalarepa oraz młoda kapusta.
Produkty te zwracają uwagę nie tylko smakiem i ilością składników odżywczych, ale również barwą oraz strukturą. Pozwala to przygotować w kuchni wiele ciekawych potraw, które są pożywne i pełne aromatu. Chłodniki, świeże sałatki lub delikatne zupy warzywne. Bez wątpienia w czerwcu warto sięgnąć po produkty sezonowe, aby przyrządzić z nich treściwe danie.
Sezonowe owoce w czerwcu to truskawki i czereśnie, które w zależności od odmiany mogą pojawić się już z początkiem miesiąca. Owoce te dla wielu z nas są zapowiedzią zbliżających się wakacji, w czasie których dominuje słoneczna i ciepła aura. Są to idealne warunki dla wzrostu i procesu dojrzewania wspomnianych truskawek i czereśni, które dzięki temu nabierają słodyczy i pięknego koloru.
Owoce dostępne w czerwcu najlepiej smakują na surowo. Truskawki warto połączyć z bitą śmietaną lub wykorzystać w trakcie przygotowywania wypieków. Beza z truskawkami, muffinki lub ciasto ucierane to najpopularniejsze propozycje, jeśli chodzi o wykorzystanie tego owocu. Także czereśnie najlepiej smakują w formie surowej, jednak można je także wykorzystać w kuchni. Zupa owocowa z czereśni z domowym makaronem lub ciasto drożdżowe z owocami smakują doskonale.
Jakie warzywa i owoce kupować w czerwcu? Jest to miesiąc, kiedy coraz częściej dostępne są młode produkty sezonowe, z których można przygotować wiele smacznych posiłków oraz przetworów.
Warzywa najlepiej sprawdzą się w formie sałatki do dania głównego lub przystawki. Podobnie młoda kapusta i kalafior to doskonały dodatek do obiadu. Produkty te można wykorzystać także w czasie przygotowywania dania jednogarnkowego, mianowicie bigosu z młodej kapusty lub zupy warzywnej. Ciekawą propozycją jest z pewnością botwinka, którą można przygotować na wiele różnych sposobów. Istnieje szereg przepisów, w których można wykorzystać czerwcowe sezonowe warzywa i owoce. Dzięki temu każdy znajdzie odpowiednie połączenie smaków dla siebie.
Warto zachować smak i aromat owoców na dłużej. W tym celu można przygotować konfitury, dżemy oraz kompoty z truskawek, jak i czereśni. To sprawdzony dodatek do naleśników lub gofrów przygotowywanych w okresie jesieni i zimy, kiedy dostęp do świeżych owoców jest mocno ograniczony. Owoce te można także zamrozić. Mrożony owoc to idealny dodatek do koktajlu, domowych wypieków oraz galaretek, które w dość szybki i prosty sposób można przygotować we własnej kuchni. Rozsmakuj się w sezonowych warzywach i owocach, jakie dostępne są w czerwcu!