Błyskawiczny w wykonaniu, aromatyczny i wprost idealny na sezon grillowy – taki jest sos musztardowy, który doskonale podkreśla smak mięs, a zwłaszcza karkówki, polędwiczek i szaszłyków. Użyta w przepisie musztarda francuska składająca się z całych ziarenek gorczycy wyróżnia się łagodnym smakiem, a niewielkie, kolorowe ziarenka gwarantują, że sos będzie miał efektowną, gruboziarnistą konsystencję. Dodany do sosu miód i cytryna sprawiają, że nabiera on wyśmienitego, delikatnie słodkiego smaku.
Sos czosnkowy można stosować niemal do wszystkich rodzajów potraw. Doskonale smakuje z pieczonymi i grillowanymi mięsami, świetnie podkreśla smak warzyw, może być dodawany do hamburgerów, pieczonych ziemniaczków, jaj na twardo, a także używany jako dip do chipsów czy krakersów. Warto więc znać przepis na ten wszechstronny sos, przygotowywany na bazie jogurtu i majonezu (np. Majonez Dekoracyjny WINIARY), który błyskawicznie nada przystawce odpowiedniej konsystencji). Przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz świeża bazylia i koper – to gwarancja idealnego sosu.
Idealnym dodatkiem do grillowanej piersi kurczaka jest ostry sos meksykański, doskonale komponujący się z bardzo delikatnym mięsem. Jego podstawą jest sos pomidorowy (np. Ketchup łagodny WINIARY), sok z pomarańczy, czosnek, przyprawy i spora ilość ostrej mielonej papryki. Przygotowanie go zajmuje dosłownie kilka chwil, a przyjemność smakowania grillowanego drobiu z wyrazistym sosem – ogromna.
Popularny w Grecji tzatziki to prawdziwy król wśród sosów. Doskonale uzupełnia nie tylko smak pieczonych mięs, ale także grillowanych jarzyn, pieczonych ziemniaków oraz kanapek. Tzatziki zawdzięcza swój fantastyczny smak świeżo startym ogórkom, sporej ilości czosnku oraz mieszance świeżych, drobno posiekanych ziół (mięta, szczypiorek, koperek). W Grecji i Turcji serwowany jest do gyrosa i souvlaki, w innych częściach świata doskonale uzupełnia smak kiełbas, karkówki, żeberek, drobiu, a nawet wołowiny. Gotowy sos tzatziki powinien odleżeć w lodówce przynajmniej godzinę przed podaniem, by wszystkie składniki zdążyły się przegryźć, tworząc absolutnie niepowtarzalny smak.
Sery ze szlachetną, niebieską pleśnią wyróżniają się charakterystycznym, unikalnym smakiem. Gdy zostaną zmiksowane z majonezem, śmietaną oraz przyprawami, tworzą wyjątkowy sos, który nie tylko zaskakuje bladobłękitną barwą, ale również słono-mlecznym posmakiem, genialnie pasującym do grillowanych skrzydełek, filetów z kurczaka czy marynowanych w ziołach udkach. Aby sos był idealnie kremowy, warto zmiksować wszystkie składniki na gładką masę lub zagotować i mieszać go aż do całkowitego rozpuszczenia sera.
Sos anchois dodany do grillowanych potraw gwarantuje niezapomniane doznania smakowe. Intensywnie słone fileciki z sardeli, zmiksowane na gładką masę z cebulą, ogórkiem konserwowym, czosnkiem, sokiem z cytryny, nabiałem i mnóstwem przypraw tworzą absolutnie niesamowity sos, doskonale podkreślający smak warzyw i mięs. To absolutny must have potraw grillowych, zwłaszcza przygotowywanych w nowoczesnej, nietuzinkowej odsłonie. Schłodzony sos anchois jest dość gęsty, dzięki czemu świetnie nadaje się jako dodatek do zimnych mięs, ryb, jajek na twardo czy chrupiących grzanek.