Większość z nas dąży do perfekcji podczas przygotowywania posiłków. Może nam w tym pomóc technika julienne, dzięki której wyczarujemy znakomite dania. Polega ona na krojeniu warzyw w równe słupki. Aby się to udało, powinniśmy kroić warzywa ostrym, pozbawionym ząbków nożem. Jest to profesjonalna technika, która wymaga pewnej precyzji, ale sprawia, że potrawy prezentują się znacznie lepiej niż zwykle.
W sklepach kupimy specjalne noże do julienne, które wyglądem przypominają obieraczkę do warzyw. A jakie warzywa najlepiej wykorzystać? Przede wszystkim marchew, ziemniaki, buraki, seler i por. Najlepiej potrenować technikę julienne na marchwi. Wystarczy tylko obrać ją ze skórki, podzielić na dwie lub trzy części i odkroić końcówki. Następnie kroimy marchew na jednakowej szerokości grube płaty, a później w słupki. Można kroić równocześnie kilka warstw – ważne jednak, aby były one jednakowej szerokości. Warzywa julienne powinny mieć długość około 5 cm i średnicę około 2 mm.
Krojenie warzyw w słupki nie jest trudnym zadaniem, ale wymaga od nas nieco więcej czasu niż zwykłe siekanie. Warto go jednak poświęcić, aby przygotować wspaniałe surówki czy dania wegetariańskie z idealnie pokrojonymi warzywami. Sprawdzone przepisy na sałatki z warzywami julienne lub dania kuchni azjatyckiej mają swój sekret smaku. Są nim nie tylko aromatyczne przyprawy, lecz także sposób przygotowania (stir-fry). Stosując metodę julienne, możemy w znaczący sposób skrócić czas smażenia – wystarczy tylko kilka minut, by nasza potrawa była gotowa. Dodając wyraziste przyprawy, grzybki mun i ryż uzyskamy pyszne i sycące danie.
W kuchni polskiej warzywa julienne wykorzystujemy przede wszystkim do sałatek i surówek. Równie popularne jest smażenie słupków i dodawanie ich do mięs lub ryb. Bardzo często kroimy warzywa julienne i dodajemy do zupy jarzynowej. We Francji z kolei znajdziemy tradycyjne danie, w którego skład wchodzą warzywa julienne, mięso i grzyby. Zapieka się je w małych kokilkach z pokrywkami. Potrawa ta nie może się obejść bez zapieczonego półpłynnego sosu beszamelowego.
Równie smacznym daniem jest cukinia julienne z bazyliowym pesto. W przypadku tej potrawy lepiej pokroić warzywo na dłuższe słupki. Zadanie ułatwi specjalna obieraczka, dzięki której znacznie skrócimy czas przygotowania potrawy.