Kapusta pak choi jest jadalna w całości, a więc możemy jeść zarówno jej liście, jak i łodygi. Warzywo należące do tej kategorii posiada lekko gorzkawy posmak. Kapusta pak choi jest używana głównie do dań obiadowych, ale jest też regularnie podawane w ramach kolacji niespodzianki. Kluczową kwestią pozostaje jego przechowywanie. Wykorzystajmy do tego perforowaną torbę (przeznaczoną do przechowywania żywności w trakcie mrożenia i utrzymującą jej świeżość) i umieśćmy kapustę w lodówce (przed schowaniem nie powinniśmy jej myć). Jak jednak zabrać się za przygotowanie kapusty pak choi i na jakie przepisy możemy się zdecydować?
Przepisy na kapustę pak choi są bardzo zróżnicowane. Wiele zależy od tego, czy wolimy ją w wersji smażonej, duszonej, czy też może po tajsku. Każda propozycja ma swoje mocne strony, dlatego musimy wybrać swój ulubiony przepis na kapustę pak choi i jak najszybciej przystąpić do działania.
Ciekawym rozwiązaniem w kuchni może być również kapusta pak choi smażona. Nie ma w tym nic dziwnego, gdyż kapusta pak choi w tej wersji jest łatwa i szybka do przygotowania. Wystarczy, że dostosujemy się do kilku poniższych wskazówek:
Oczywiście na samym początku kapusta musi być starannie przygotowana. Zaczynamy od odcięcia głąba, a następnie przemywamy ją pod bieżącą wodą. Dobrym pomysłem jest również sparzenie kapusty wrzątkiem i jej dokładne osuszenie. Działajmy cierpliwie i nie przyspieszajmy tego procesu, a będziemy w pełni zadowoleni.
Równie chętnie wybieranym pomysłem, co kapusta pak choi smażona jest niewątpliwie kapusta pak choi duszona. Jak powinniśmy się za to zabrać? Kapustę kroimy i kładziemy na podsmażonej wcześniej cebulce z marchewką. Następnie sięgamy po ulubione przyprawy (możemy dodać też rodzynki), polewamy całość sosem sojowym i zalewamy kapustę wraz z dodatkami niewielką ilością wody. Pozostaje nam już tylko przykryć patelnię i dusić kapustę przez kilka minut. Alternatywą może być kapusta pak choi gotowana na parze. Zwykle zajmuje to od 6 do 8 minut.
Ostatnią z ciekawszych propozycji, którą możemy wypróbować we własnych kuchniach jest oczywiście kapusta pak choi po tajsku. W tym przypadku wykonujemy następujące kroki:
Ten przepis jest przeznaczony nie tylko dla miłośników kuchni tajskiej. Jeśli chodzi o przygotowanie dania, nie powinniśmy mieć z tym najmniejszych trudności. Wystarczy odrobina zaangażowania.
W sytuacji, gdy wybierzemy już swoje ulubione przepisy na kapustę pak choi, musimy zastanowić się nad tym, z czym konkretnie powinniśmy łączyć egzotyczne warzywo oraz do jakich dań możemy je dodawać. Nie ma żadnych przeszkód, aby zestawić je z ryżem, azjatyckim makaronem czy też startym jabłkiem i marchewką (w tym przypadku kapustę podajemy w formie surówki). Kapusta pak choi jest też częstym dodatkiem do owoców morza, zup i dań mięsnych. Świetnie komponuje się i smakuje z kurczakiem oraz wołowiną.