Różne szkoły zalecają różne rozwiązania. Mięso posolone na długo przed smażeniem będzie bardziej kruche, a posolone tuż przed położeniem na patelni może stwardnieć.
Nasza rada – dopraw stek solą już po usmażeniu, ale bezpośrednio przed podaniem. Doprawienie pieprzem po usmażeniu steku sprawi, że smak pieprzu będzie bardziej intensywny i wyczuwalny, jest to więc kwestia gustu.
Jeżeli chcesz wykorzystać zioła do wzbogacenia smaku steków, dodawaj je dopiero po usmażeniu – w przeciwnym wypadku mogą się przypalić na patelni i nabrać gorzkiego smaku. Doskonale sprawdzają się tu oliwy smakowe i ziołowe masełka.
Jeżeli chcesz przyrządzić steki z twardszego mięsa, umieść je na kilka godzin w marynacie z oliwy z oliwek, soli, pieprzu i ewentualnie innych dodatków, takich jak whisky lub porto. Dzięki temu mięso po usmażeniu będzie kruche i soczyste.
Stek, po zdjęciu z patelni, odłóż na 5 minut, by „odpoczął” (to znaczy, by soki równomiernie się rozłożyły).