Uczniowie młodszych klas spędzają około 6 godzin dziennie w szkole. Ci starsi natomiast mają czasami nawet po 9 godzin lekcyjnych w ciągu dnia. Oznacza to, że co najmniej jeden posiłek muszą spożyć w szkole. Przygotowanie pełnowartościowego pod względem odżywczym dania, które nasze pociechy chętnie zjedzą na przerwie, jest nieraz sporym wyzwaniem dla rodziców. Warto zadbać o to by drugie śniadanie do szkoły było różnorodne, pożywne, a równocześnie łatwe do zjedzenia w krótkim czasie między lekcjami.
Niewielkie, okrągłe placki to świetny pomysł na drugie śniadanie. Na cieście do pizzy, posmarowanym sosem pomidorowym, sypiemy te składniki, za którymi nasze dziecko przepada – kawałki szynki, paprykę, cebulkę, oliwki, ser żółty. Pizzerinki można zjeść na zimno, a dzięki niewielkiemu rozmiarowi łatwo dają się trzymać w dłoni.
Z małych kuleczek mozzarelli i kilku przekrojonych na pół pomidorków koktajlowych można stworzyć znakomite śniadanie do szkoły. Wystarczy jedynie dodać do składników trochę posiekanej bazylii oraz soli i pieprzu dla smaku. Całość skrapiamy oliwą z oliwek. Do sałatki, w osobnym opakowaniu, można podać maluchowi chrupkie pieczywo.
Pachnące tortille z dodatkami to idealny pomysł na śniadanie do szkoły. Jedzone na zimno są bardzo pożywne. Tortillę smarujemy odrobiną sosu pomidorowego lub keczupu, następnie układamy szynkę, ser żółty, paprykę i przykrywamy drugim plackiem. Danie podpiekamy na patelni do rozpuszczenia się sera. Ostudzoną tortillę kroimy na ćwiartki i pakujemy do śniadaniówki.
Jeśli dziecko lubi owoce, na pewno z chęcią weźmie ze sobą do szkoły delikatne placuszki z mąki pszennej bądź kukurydzianej i z dodatkiem ulubionych owoców. Podczas smażenia, pamiętajmy, by placuszki były niewielkich rozmiarów, wtedy dziecku będzie łatwiej je trzymać w dłoni. Umyte i pokrojone owoce pakujemy do osobnego pojemnika, żeby placki nie nasiąknęły wilgocią.
Wielbiciele naleśników na pewno pokochają tę formę drugiego śniadania do szkoły. Gotowe naleśniki smarujemy ulubionym dżemem lub masą serową, zawijamy i kroimy na 4-5 części. Powstałe ślimaczki układamy w śniadaniówce dość ciasno, żeby się nie rozpadły.
Większość dzieci przepada za mięsem kurczaka pokrytym chrupiącą panierką. Warto to wykorzystać i przygotować dla nich pszenną bułkę z apetycznymi dodatkami. Spód i górę pieczywa smarujemy majonezem, następnie układamy sałatę, plastry ogórka oraz niewielkie kawałki kurczaka w panierce. Smak kanapki doskonale podkreśli prażona cebulka lub kilka kleksów keczupu.
Jeżeli nasza pociecha lubi słodkości, a my nie mamy pomysłu na śniadanie do szkoły, spróbujmy przygotować racuchy drożdżowe. Podczas smażenia, do jeszcze lejącego się ciasta dodajemy ulubione owoce (pokrojone na plastry jabłka lub banany, jagody, truskawki borówki amerykańskie). Osuszone z tłuszczu placki posypujemy odrobiną cukru pudru i… gotowe!
Świetnym i oryginalnym pomysłem na drugie śniadanie do szkoły są spring rollsy z cieniutkiego papieru ryżowego, które świetnie smakują również i bez smażenia. Można je przygotować dosłownie w kilka chwil. Na namoczonym papierze układamy wybrane produkty pokrojone w cienkie paseczki. Całość ciasno rolujemy i dzielimy na kilka części. Do środka rollsów świetnie nadają się kawałki wędzonego łososia, paluszki krabowe, kremowy twarożek, marchewka, ogórek, awokado i sałata.