Doskonałą przekąską, świetnie sprawdzającą się podczas spaceru lub podróży, są parówki w cieście drożdżowym lub francuskim. Ich przygotowanie nie jest zbyt czasochłonne, a gotową potrawę możemy w każdej chwili zabrać ze sobą w drogę. Parówki w cieście wyśmienicie smakują zarówno na zimno, jak i po krótkim podgrzaniu w mikrofalówce. Jeśli chcemy dodatkowo podkręcić ich smak, każdą kiełbaskę przed włożeniem do ciasta możemy owinąć cienkim plasterkiem wędzonego boczku, a wierzch bułeczek podczas pieczenia posmarować roztrzepanym jajkiem i oprószyć ziarenkami czarnego sezamu.
Z gotowego ciasta na pizzę w niespełna godzinę możemy wyczarować wyśmienite bułeczki pizzowe. Rozłożone ciasto smarujemy sosem pomidorowym, na którym układamy cienkie plasterki szynki lub boczku, szczyptę pachnącego oregano oraz tarty żółty ser. Całość zwijamy w rulon, tniemy na grube plastry i pieczemy, aż ciasto się zarumieni. Mięciutkie i pachnące pizzą bułeczki są wyśmienitą przekąską, której nie oprze się zarówno dorosły, jak i mały wycieczkowicz.
Najprostszym i sycącym pomysłem na wypełnienie majówkowego lunchboxa są kanapki, które przecież wcale nie muszą być nudne. Przygotowując je, warto postawić na konkretny styl i uzupełnić pieczywo w odpowiednio dobrane świeże warzywa oraz zioła. Każdy wielbiciel kuchni śródziemnomorskiej z chęcią spróbuje chrupiącej ciabatty, wypełnionej po brzegi mozzarellą, plastrami soczystych pomidorów i chrupiącej rukoli. Nikt się nie oprze kanapce Cezara z kawałkami pieczonego kurczaka, parmezanem, sałatą rzymską, pomidorami i jajkami przepiórczymi. Soczystości kanapce doda wyrazisty i gęsty Sos Tatarski WINIARY, wzbogacający danie o smak ogórka konserwowego, cebulki i pieczarek. Idealną przekąską podczas pikniku jest także kanapka z szarpaną wieprzowiną i pieczonymi pomidorami, pełna soczystych składników, świeżych warzyw oraz rozpływającego się w ustach mięsa.
Wypełnione przysmakami tortille to fantastyczna przekąska podczas majówkowej wyprawy, choć ich przygotowanie zajmuje zaledwie kilka chwil. Podczas pikniku na świeżym powietrzu doskonale sprawdzi się tortilla z kurczakiem, sałatą i marchewką, ciasno zwinięta w rulonik i pokrojona w kilkucentymetrowe kawałki. Aby gotowe roladki nie rozpadły się podczas spaceru, układamy je ciasno obok siebie w lunchboxie lub przekłuwamy wykałaczką. Czym jeszcze można napełnić wrapy? Do ich delikatnego smaku doskonale pasują warzywa (sałata, ogórek, pomidor, oliwki, kukurydza, papryka), zioła, wędliny, sery oraz łączące wszystkie smaki sosy.
Lekka, choć sycąca sałatka do lunchboxa? Jak najbardziej! Dla większych łakomczuchów doskonała będzie sałatka z kukurydzą, kostkami szynki konserwowej, papryką, serem żółtym i przyprawami albo aromatyczna sałatka warzywna z kurczakiem, sałatą, kukurydzą, groszkiem i mnóstwem pachnącej wiosną natki pietruszki. Pieczoną pierś drobiową można także wykorzystać do przygotowania egzotycznej sałatki z owocami. Delikatne mięso doskonale komponuje się ze słodkimi brzoskwiniami z puszki, bananami, czerwoną papryką, ostrą rukolą i żółtym serem, tworząc doskonałą mieszaninę pikantnej słodyczy. By sałatka była bardziej sycąca, można do niej dodać gotowany ryż, makaron lub chrupiące grzanki podsmażone na maśle czosnkowym.