Kumkwat to owoc niewielkich rozmiarów, należący do grupy cytrusów. Jego ojczyzną są Chiny, jednak od wielu lat uprawiany jest również w obydwu Amerykach oraz w regionie basenu Morza Śródziemnego (zwłaszcza w Grecji).
Kumkwaty rosną na niewielkich, wiecznie zielonych, posiadających drobne kolce drzewkach lub krzewach. Mają cienką jadalną skórkę, wyglądem i kolorem przypominającą nieco tę znajdującą się na pomarańczy. Soczyste wnętrze owocu, podobnie jak w innych cytrusach, podzielone jest na wypełnione sokiem segmenty, w których mogą znajdować się małe pojedyncze pestki.
Soczysty, delikatny miąższ pokryty cieniutką skórką o odcieniu pomarańczy – tak właśnie wygląda kumkwat. Jak jeść ten egzotyczny owoc? Wystarczy dokładnie go umyć, wytrzeć i… gotowe. Ze względu na swoje niewielkie rozmiary oraz delikatną skórkę kumkwaty spożywa się w całości i najczęściej na surowo. Ich słodko-kwaskowaty smak znakomicie pasuje także do wielu potraw, zarówno słodkich, jak i wytrawnych.
Kumkwaty doskonale nadają się jako składnik egzotycznych sałatek, soków owocowych, dżemów i marmolad. Na bazie tych aromatycznych owoców można przygotować oryginalne nalewki oraz wspaniałe drinki. Podzielone na kawałki kumkwaty sprawdzą się też jako nadzienie mięs (np. drobiu), nadając im oryginalnej egzotycznej nuty. Z kolei kumkwaty kandyzowane będą świetną dekoracją deserów i wykwintnych ciast.
Kumkwat znakomicie komponuje się z galaretką, tworząc prosty w przygotowaniu deser. Jak go zrobić? Najpierw przygotowujemy galaretkę cytrusową zgodnie z opisem na opakowaniu (najlepiej sprawdzi się tu Galaretka pomarańczowy smak WINIARY). Następnie obieramy mandarynkę, usuwamy pestki i dzielimy na małe kawałki.
Ułożone w pucharkach cząstki mandarynki zalewamy przestudzoną galaretką i odstawiamy do stężenia. W tym czasie przygotowujemy bitą śmietanę. Do zimnego naczynia wlewamy schłodzoną śmietanę 36% i ubijamy mikserem na najniższych obrotach przez niecałą minutę.
Po tym czasie zwiększamy liczbę obrotów, dodajemy odrobinę cukru pudru i ubijamy do momentu, aż śmietana stanie się sztywna. Tak przygotowaną bitą śmietanę delikatnie przekładamy na wierzch pucharków. Całość ozdabiamy pokrojonymi w plasterki kumkwatami i natychmiast podajemy. Smacznego!