Upał to idealny czas na przygotowanie pysznych i orzeźwiających zup na zimno. Większość chłodników nie wymaga gotowania, dzięki czemu zarówno ich przyrządzenie, jak i spożywanie to sama przyjemność. Szybką i łatwą potrawą jest chłodnik klasyczny, tradycyjnie bardziej związany z naszymi wschodnimi sąsiadami. Jego ogromną zaletą jest wyśmienity smak i przyjemnie orzeźwiające właściwości. Chłodnik dostarcza nam energii oraz cennych minerałów, potrzebnych organizmowi podczas gorących dni. A to wszystko dzięki sporej porcji warzyw – buraków czerwonych, ogórków, rzodkiewek i szczypiorku. Doskonałe wytrawne chłodniki można przygotować także z dojrzałych pomidorów.
Lato to czas dojrzewania owoców, z których także możemy przygotować pyszne zupy na zimno. Orzeźwiający chłodnik wiśniowo-miętowy pod chmurką to znakomity pomysł na szybkie i smaczne danie w upalne dni. Słodkie pianki bezowe doskonale komponują się z zupą o smaku wiśni i chłodzącej mięty. W lecie warto przygotować także wyśmienite chłodniki z innych owoców np. jagód, malin czy soczystych truskawek.
Większość grillowanych potraw jest lekkostrawna i znacznie zdrowsza, bo smażenie odbywa się bez dodatku tłuszczu. Dlatego też warto przygotować letni obiad na świeżym powietrzu i wrzucić na grilla kawałki kurczaka, rybę, zamarynowaną polędwiczkę czy mięsno-warzywne szaszłyki. Na ruszcie możemy także położyć posmarowane masłem czosnkowym i owinięte w folię ziemniaczki ze skórką. Będą one znakomity dodatkiem do upieczonych kawałków mięsa, podobnie jak inne grillowane warzywa – czosnek, cebula, kawałki cukinii czy plastry bakłażana. Do dań z grilla warto przygotować sałatki oraz sosy, które podkreślą smak potraw i nadadzą im soczystości. Najbardziej uniwersalnymi dodatkami do mięs z rusztu są sosy czosnkowe, serowe, tatarskie, tzatziki i barbecue (np. Sos Amerykański BBQ WINIARY).
W upalne dni najlepiej sprawdzają się wszelkiego rodzaju sałatki, które doskonale orzeźwiają i sycą. Do ich przygotowania możemy wykorzystać grillowane filety drobiowe pokrojone w paseczki lub niewielką kostkę. Mięso z kurczaka wspaniale smakuje z dodatkiem świeżej sałaty, pomidorów, ogórków, rzodkiewki i odrobiną lekkiego dressingu. Jeśli mamy ochotę na bardziej sycącą potrawę, wówczas warto przygotować sałatki z dodatkiem makaronu, ryżu lub kaszy. Świetną propozycją na obiad w upały jest sałatka z brokułami, suszonymi pomidorami i kawałkami szynki konserwowej lub aromatyczna sałatka z makaronem, awokado i grillowanym mięsem z lekkim aromatem czosnku oraz świeżych ziół. Skwarne popołudnia doskonale ochłodzi sałatka orientalna z makaronem, kurczakiem, ogórkiem i miętą, pełna chrupiących warzyw i soczystych kawałków mięsa.
Owoce na obiad? Jak najbardziej! Lekka sałatka ananasowa z dodatkiem kukurydzy, gotowanych na twardo jaj i odrobiny sera żółtego to sycące i smaczne danie, które można wzbogacić dodatkiem makaronu, szynki lub pieczonego mięsa. Pysznym pomysłem jest także sałatka z awokado, bananów i grejpfruta, polana oryginalnym i bardzo orzeźwiającym sosem malinowo-imbirowym. Doskonałą ochłodę i orzeźwienie przyniesie także egzotyczna sałatka z ananasem, szynką i majonezem, zaserwowana w wydrążonej połówce ananasa. Soczysty owoc, wyrazisty smak szynki oraz kuszący aromat selera naciowego sprawiają, że obok takiego dania nikt nie jest w stanie przejść obojętnie.