Kwiecień to sezon na botwinkę, której listki są teraz młode i delikatne. Jeśli masz pod ręką kilka buraków z zeszłego roku i młode liście, przygotuj na obiad zupę z botwinki z dodatkiem ziemniaków, koperku oraz gotowanych na twardo jajek. Swojej zupie możesz nadać jeszcze bardziej intensywnego koloru, gdy dodasz Barszcz czerwony Nasza Specjalność WINIARY. Pyszna, aromatyczna zupa o żywych barwach na pewno posmakuje każdemu domownikowi.
Jakie jeszcze smaczne i lekkie dania można przygotować po świątecznej uczcie? Orzeźwiająca zupa ogórkowa z ziemniakami na pewno nie obciąży żołądka, a swoim przyjemnym, kwaskowatym smakiem wręcz wpłynie na poprawę samopoczucia. Z kolei aromatyczna, typowo wiosenna zupa z młodych jarzyn zachwyca nie tylko lekkością, lecz także niezwykle delikatnym smakiem ulubionych warzyw z dodatkiem drobnego makaronu i dużej ilości świeżego koperku.
Do lekkich zup, świetnie nadających się po kilku dniach ucztowania, należą wszelkiego rodzaju buliony. Smakosze kuchni orientalnej na pewno doskonale znają ramen – gotowaną zazwyczaj na kawałku mięsa i podawaną w dużym głęboki talerzu z mnóstwem surowych, gotowanych lub blanszowanych warzyw i innych dodatków. A co można znaleźć w kochanym w Chinach i Japonii bulionie? Gotowane na półtwardo jajka, makaron, maleńkie pierożki, drobno posiekany surowy por, dymkę, kiełki fasoli mung, cienkie plasterki smażonego mięsa i mnóstwo innych pyszności. Dzięki licznym przyprawom, takim jak anyż, imbir, kolendra, czosnek i sos sojowy, zupa zachwyca orzeźwiającym smakiem i egzotycznym aromatem.
Doskonałym pomysłem na smaczny posiłek jest pierś kurczaka krótko obsmażona na patelni. Używając specjalnego papirusu z odpowiednio dobranymi przyprawami możesz przygotować idealne mięso bez użycia tłuszczu. Kurczaka podawaj z młodymi ziemniaczkami lub lekką surówką z młodej kapusty czy mizerią na jogurcie. Jeśli z obiadu pozostanie nieco mięsa, pokrój je na cienkie paski lub w kostkę, a potem wykorzystaj do przygotowania lekkiej sałatki z kurczakiem i owocami, w której słodkie banany i brzoskwinie doskonale komponują się z ostrą rukolą, czerwoną papryką oraz odrobiną żółtego sera.
Delikatny łosoś z koperkiem z rusztu to danie idealne – lekkie, smaczne i cudownie aromatyczne. Dzięki kilkugodzinnemu marynowaniu ryba jest soczysta, a dodatek soku z cytryny i drobno siekanego świeżego koperku sprawia, że jest po prostu doskonała, zwłaszcza ze świeżą bagietką i sosem czosnkowym.
A może pomysłem na lekki obiad będą polędwiczki z sosem pieprzowym? Delikatne, wręcz rozpływające się w ustach mięso wieprzowe polane odrobiną wyrazistego sosu. Podane z młodymi gotowanymi ziemniaczkami posypanymi świeżym koperkiem i surówką z białej kapusty… czegóż chcieć więcej?
Coś lekkiego i cudownie słodkiego do popołudniowej kawy? Klasyczny deser z galaretką na pewno przypadnie do gustu dorosłym i dzieciom. Słodka galaretka jagodowa, przykryta kołderką z puszystego kremu z mascarpone udekorowanego polewą czekoladową lub wiórkami ulubionej czekolady… A może zaskakujący nietuzinkowym wyglądem kokosowy deser z chia i musem truskawkowym? Jego przygotowanie nie zajmuje ci wiele czasu, a efekt błogości na twarzy każdego domownika gwarantowany!