Aby zrobić lemon curd, potrzebujesz zaledwie kilku składników oraz mniej niż pół godziny wolnego czasu. Pomimo tego, że ta masa to prawdziwy Mercedes wśród słodyczy, to jej wykonanie zajmie Ci zaledwie chwilę. Do stworzenia lemon curd na jedno średniej wielkości ciasto przygotuj 4 cytryny. Powinny być one soczyste, ponieważ potrzebujesz ok. 200 ml soku. Przydadzą się także 3 duże jaja, 150 g cukru i 120 g masła. Składniki gotowe? Czas przejść do gotowania!
Pomimo swojego doskonałego smaku, lemon curd jest bardzo łatwa w przygotowaniu. W pierwszej kolejności należy wycisnąć sok z cytryny. Później, pozostałe skórki wyparz we wrzącej wodzie i zetrzyj na tarce. Tak przygotowaną cytrynę wrzuć do niewielkiego garnka i dodaj cukier oraz jajka. Całość dokładnie wymieszaj, a następnie dołóż do niej masło. Miksturę połóż na niewielkim ogniu i podgrzewaj, delikatnie mieszając od czasu do czasu. Kiedy masło się rozpuści, zwiększ moc ognia, nadal mieszając. Gotuj, dopóki krem nie zgęstnieje do konsystencji budyniu. Zazwyczaj trwa to ok. 20 minut. Po tym czasie, Twój lemon curd jest gotowy. Możesz od razy wykorzystać go do stworzenia przepysznego ciasta lub też przechowywać w lodówce w szklanym pojemniku do dwóch tygodni.
Jednym z najbardziej popularnych ciast, które robi się z wykorzystaniem lemon curd, jest sernik. Smak nabiału i cytryny doskonale się łączą, tworząc niezwykłą fuzję smaków. Czego będziesz potrzebować? Oczywiście wcześniej przygotowanej masy oraz 250 gramów herbatników, 70 g masła, 750 g twarogu półtłustego, 26 ml śmietany kremówki 36%, 150 g cukru i 2 jajka.
W pierwszej kolejności przygotuj spód. Drobno pokrusz herbatniki, roztop masło, a następnie całość dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną masę wylej na tortownicę o średnicy ok. 20-25 cm, wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Uformuj spód i odstaw do lodówki. W tym czasie zajmij się przygotowaniem masy sernikowej. Zacznij od zmiksowania sera z cukrem. Następnie ciągle miksując, dodawaj po kolei jajka i śmietanę. Tak przygotowaną masę, wylej na tortownicę ze spodem. Całość piecz godzinę w temperaturze 160°C, a następnie schłodź. Teraz czas na krem cytrynowy z lemon curd. Wyłóż go delikatnie na sernik i przepyszne ciasto gotowe!
Kolejna propozycja na lemon curd to aromatyczna tarta. Aby ją wykonać, będziesz potrzebować 80 g masła, 130 g mąki pszennej, 40 g cukru i 1 żółtko. Wszystkie składniki należy razem wymieszać, a następnie wyłożyć je na tortownicę o wymiarach ok. 20-25 cm. Tak wykonany spód, piecz ok. 20 minut w temperaturze 180°C. W międzyczasie zrób krem z lemon curd i mascarpone. Oprócz cytrynowej masy będziesz potrzebować 130 g mascarpone i 250 ml śmietany kremówki 36%. Śmietanę delikatnie ubij, a następnie połącz je z pozostałymi składnikami. Całość wyłóż na upieczony i wystygnięty spód tarty. Smacznego!
Ciasta z lemon curd są bardzo słodkie, dlatego świetnie sprawdzają się w połączeniu z gorzkimi napojami. Możesz je podawać, np. z niesłodzoną herbatą lub kawą. Doskonale także sprawdzi się obok soku z cytrusów, np. grejpfrutów lub po wytrawnym posiłku.