Domowa lemoniada arbuzowa to drink, który stał się popularny podczas sezonu letniego i nie tylko! Okazuje się, że ten orzeźwiający i smaczny napój świetnie sprawdzi się podczas wiosennego grilla czy przyjęcia urodzinowego. Faktem jest, że możliwości jej przygotowania są nieco bardziej ograniczone, gdyż znalezienie arbuza w sezonie zimowym praktycznie graniczy z cudem. Jednak latem nie powinniśmy mieć z tym większego problemu, a sam przepis na lemoniadę arbuzową jest wyjątkowo prosty!
Jeśli zastanawiamy się jak zrobić lemoniadę arbuzową, to musimy zdać sobie sprawę z tego, że sam przepis jest wyjątkowo prosty. Do jej przygotowania potrzebne nam będą następujące składniki:
Opcjonalnie możemy także dokupić świeże owoce jak np. truskawki, maliny czy jeżyny, którymi przystroimy naszą domową, lemoniadę arbuzową.
Lemoniada arbuzowa - przepis, to tak naprawdę kilka, prostych czynności, które nie zajmą nam zbyt wiele czasu. Upewnijmy się jedynie, że mamy dostęp do sprawnego blendera i zabierzmy się za przygotowanie! Jak zrobić lemoniadę z arbuza w kilku prostych krokach? Otóż:
Przygotowanie lemoniady arbuzowej zajmie nam około 10 minut, a stanie się ona niekwestionowanym bohaterem każdego grilla lub przyjęcia. Pamiętajmy o tym, że jeśli chcemy, by nasza lemoniada arbuzowa nabrała bardziej egzotycznego smaku, wówczas cytrynę możemy zastąpić limonką, a do blendera dorzucić kilka listków świeżej mięty. Jeśli zaś zależy nam na przygotowaniu większej ilości lemoniady, wówczas wykorzystajmy znacznie większe naczynie i blender manualny. Będzie to co prawda nieco bardziej czasochłonne zajęcie, jednak z pewnością uda się nam przygotować wystarczającą ilość napoju, nawet dla większej ilości gości!
Domowa lemoniada arbuzowa najlepiej będzie prezentowała się w wysokich szklankach wykonanych ze szkła transparentnego. Dzięki temu wyeksponowany zostanie intensywny, lekko czerwony kolor tego napoju. Zwróćmy uwagę na to, że możemy taką szklankę dodatkowo udekorować, by nasza lemoniada prezentowała się w wyjątkowo estetyczny sposób. Wystarczy zwilżyć brzegi szklanki sokiem z limonki lub cytryny, a następnie obsypać je kryształkami cukru. Nie zapominajmy o dodatkowych owocach jak np. jeżyny czy maliny, które również zwiększą atrakcyjność przygotowanego przez nas napoju!