Pomysły na wykorzystanie mąki kokosowej w kuchni
Biorąc pod uwagę właściwości, jakie ma mąka kokosowa - przepisy z jej udziałem będą głównie słodkie. Oto nasze propozycje na wykorzystanie jej w kuchni.
Chlebek z mąki kokosowej
To jedno z najprostszych ciast, jakie można sobie wymarzyć. W jednej misce wystarczy połączyć suche składniki. Są to: mąka kokosowa, mąka z tapioki i proszek do pieczenia. Jajka ubijamy, powoli dodajemy do nich olej kokosowy, ocet i miód. Łączymy je z produktami z drugiej miski i staramy się, aby uzyskać jednolitą masę. Przelewamy ją do formy i pieczemy około pół godziny. Jest to wspaniały przepis dla osób na diecie paleo.
Ciasteczka bananowe
Te wegańskie ciasteczka powstają z
pasty tahini, soku z pomarańczy, mąki kokosowej i mleka migdałowego. Po zmieszaniu tych składników ze sobą otrzymujemy masę, z której lepimy małe kuleczki. Rozgniatamy je widelcem na płasko, a po upieczeniu kładziemy na wierzch plasterek banana.
Spód do pizzy z patelni
Kto z nas nie kocha pizzy? Okazuje się, że ciasto można zrobić również z mąki kokosowej. Wystarczy ubić jajka w misce i dodać do nich mąkę. Po dodaniu przypraw rozgrzewamy patelnię i wylewamy masę. Smażymy pod przykryciem do czasu, aż zobaczymy bąbelki. Wtedy przewracamy ciasto na drugą stronę i czekamy kilka minut. Po usmażeniu dodajemy na wierzch ulubione warzywa i zajadamy ze smakiem.
Pancakes
Kiedy zastanawiamy się, co zrobić z mąki kokosowej, na myśl powinny nam od razu przyjść pancake'i. Do mąki kokosowej, cukru, sody i soli wystarczy dodać jajka ubite ze śmietanką kokosową i ekstraktem waniliowym. Po wymieszaniu powstaje ciasto, które smażymy na patelni. Małe naleśniczki będą smakować idealnie ze świeżymi owocami.
Muffinki
Babeczki to jedne z ulubionych deserów. A gdyby tak uczynić je nieco zdrowszymi i dodać do ciasta imbir i kurkumę? Okazuje się, że to świetne rozwiązanie, które wzmacnia odporność i nadaje ciekawego smaku. Tradycyjnie mieszana mąka kokosowa z resztą suchych składników, a następnie łączona z jajkami mlekiem i cukrem sprawi, że ciasto nabierze wspaniałego aromatu. Kurkuma nada im ciekawego, żółto-pomarańczowego zabarwienia.
Zastosowania, jakie ma mąka kokosowa, są niezliczone. Mimo charakterystycznego aromatu i smaku nie jest słodka, co sprawia, że jest niezwykle uniwersalna. Nasze przepisy z mąki kokosowej pokazują jej właściwości w pełnej krasie. Zalecamy jednak zapoznawać się z tym produktem stopniowo- tak, aby nie rzucić się od razu na głęboką wodę. Powolne próbowanie nowych opcji i uczenie się tego, jak wyrób zachowuje się w określonych warunkach, sprawi, że problem, co zrobić z mąki kokosowej już nie będzie na naszej głowie. Miłego gotowania!