Marakuja owoc, czyli passiflora jadalna lub inaczej męczennica, wywodzi się z dalekich zakątków Ameryki Południowej - Paragwaju, Brazylii oraz Argentyny. Marakuja jest niewielkim owocem z pomarszczoną skórką, która wyglądem przypomina Polską śliwkę. Jej przekrój oraz smak, jednak diametralnie różnią się od naszych ogrodowych specjałów.
Marakuja występuje w dwóch odmianach - fioletowej oraz żółtej. Sama skórka marakui jednak nie jest przeznaczona do spożycia ze względu na swój relatywny brak smaku oraz grubość. Po przekrojeniu marakui ujrzeć można jej kleisty jasny miąższ, który w smaku jest bardzo orzeźwiający oraz lekko kwaskowaty.
Marakuja nie dość, że jest bardzo smaczna, to jeszcze słynie ze swoich zdrowotnych właściwości. Rdzenne plemiona Amazonii od lat wykorzystywały owoc marakui jako specyfik zdrowotny, który pomaga uspokoić kaszel oraz wzmocnić serce. Owoc ten jest bogatym nośnikiem witamin, błonnika oraz składników mineralnych. Wśród badań przeprowadzanych na przestrzeni lat wskazuje się, że marakuja posiada liczne właściwości obniżające poziom cholesterolu czy nawet obniżające ciśnienie krwi, co czyni z niej naturalny lek na różnego rodzaju schorzenia, czy dolegliwości.
Jak jeść marakuję? To bardzo proste. Owoc wystarczy najpierw dokładnie umyć, a później wysuszyć. Następnie ostrym nożem przeciąć na pół i najzwyczajniej w świecie wyjeść miąższ z pestkami łyżeczką stołową. Całość można ewentualnie wydobyć ze skórki i przełożyć do miseczki. Marakuja swoim specyficznym słodko - kwaśnym smakiem jest w stanie służyć zarówno za idealną i szybką przekąskę, jak i również za formę drugiego śniadania do szkoły czy pracy. Często wykorzystywana jest również jako dodatek do deserów oraz dań i to nie tylko na słodko.
Pomysłów na spożytkowanie owocu marakui jest bez liku, a każdy wart jest wypróbowania. Może być wykorzystywana jako baza do koktajli, drinków, bądź nawet jako przepyszny dżem, czy konfitura. Lody o smaku marakui biją rekordy popularności, a pomysłów na jej wykorzystywanie nadal przybywa. Z miąższu świeżej marakui można również przygotować przepyszną domową galaretkę, której smak oraz wartości odżywcze zdecydowanie przewyższą każdy gotowy produkt spożywczy, który smakiem jedynie przypomina prawdziwą marakuję.
Marakuja to owoc egzotyczny, który w Ameryce Południowej jest codziennym gościem na wielu stołach. Ze względu na swoje właściwości zdrowotne, wykorzystywany jest w wielu krajach jako naturalny lek na różnego rodzaju infekcje czy wirusy. Jej kleisty miąższ, który oblepia pestki stanowiące serce owocu stanowi bogaty nośnik witamin i minerałów, a orzeźwiający słodko - kwaśny smak przypadnie do gustu nawet najbardziej sceptycznym degustatorom. Marakuja jedzona na surowo, jak i dodawana do dań i deserów to idealne rozwiązanie na wszelkiego rodzaju imprezy rodzinne jak i firmowe.