Pierwszym i najbardziej klasycznym pomysłem jest masa z mascarpone z dodatkiem kremowej śmietanki. Jest to krem do tortu o względnie uniwersalnym, słodkim smaku, który będzie wyróżniał się aksamitną konsystencją. Świetnie dopasuje się on do nie tylko do tradycyjnych tortów, ale także do biszkoptów czy ciast kakaowych. Ta masa z mascarpone jest wyjątkowo prosta w przygotowaniu, a dodatkowo, potrzebne jest tylko kilka składników.
Śmietanowe masy do tortów co do zasady nie potrzebują zbyt wielu składników. Są one dość proste i szybkie w przygotowaniu. Do wykonania takiego nadzienia potrzebne nam będzie:
Wszystkie produkty bez najmniejszego problemu można dostać w sklepie spożywczym.
Śmietanowa masa do tortów z mascarpone powinna być przygotowana ze składników odpowiednio schłodzonych. Zarówno śmietanę jak i serek najlepiej jest wyjąć z lodówki tuż przed wykorzystaniem. Do miski należy wlać śmietankę, a także dodać cukier puder. Całość miksujemy na gładką masę. Śmietana nie może być płynna - musi być dość sztywna i puszysta. Wówczas można dodać opakowanie serka mascarpone i ponownie zmiksować. W ten prosty sposób masa z mascarpone jest gotowa do użycia.
Kolejnym pomysłem na masy do tortów z wykorzystaniem serca mascarpone jest krem waniliowo-cytrynowy. Jego przygotowanie jest równie proste, co w przypadku masy śmietanowej. Wykorzystać będziemy musieli nieco więcej składników, jednak większość z nich z pewnością mamy już we własnej kuchni.
Masa z mascarpone o smaku waniliowo-cytrynowym wymaga od nas następujących składników:
Ponownie można powiedzieć, że wszystkie składniki bez problemu dostaniemy w każdym supermarkecie.
Schłodzoną śmietankę kremówkę wlewamy do miseczki, a następnie ubijamy na jednolitą masę z dodatkiem cukru waniliowego. Na tarce o drobnych oczkach ścieramy skórkę z cytryny i dodajmy ją do mieszanki, ponownie miksując na jednolitą masę. Kiedy krem będzie już sztywny, dodajemy serek mascarpone. Pamiętajmy, że jeśli po spróbowaniu aromat cytrynowy będzie mało wyczuwalny, można dodać nieco więcej skórki z cytryny lub po prostu olejek cytrynowy.
Masy do tortów z dodatkiem czekolady od zawsze cieszą się dużą popularnością. Wobec tego, przy wykorzystaniu serka mascarpone w kilka minut można stworzyć krem Stracciatella, który sprawdzi się do każdego wypieku!
Do przygotowania masy z serka mascarpone w typie Stracciatella potrzebne nam będą:
Tylko kilka składników wystarczy, by masa z mascarpone zachwyciła nasze podniebienie!
Schłodzoną śmietankę ubijamy w naczyniu z cukrem pudrem na jednolitą masę. Na tarce o grubych oczkach ścieramy czekoladę na wiórki. Do ubitej z cukrem śmietany dodajemy serek mascarpone i miksujemy całość. Na końcu dorzucamy wiórki czekoladowe i mieszamy ostrożnie przy pomocy łyżki. Gotowe!