Matcha powstaje poprzez sproszkowanie liści zielonej herbaty, pozyskiwanych z zacienionych krzewów. Krzewy zielonej herbaty, z której będzie stworzona matcha, zacienia się na plantacjach specjalnymi konstrukcjami z bambusa, kiedy roślina jest mniej więcej 2 tygodnie przed zbiorem. Dzięki temu zabiegowi liście pozostają świeżo zielone (stąd unikalny kolor matchy), a sama herbata jest pełna antyoksydantów.
Dobroczynne właściwości matchy są znane szczególnie w Azji. W Polsce matchę pije się głównie ze względu na modę. Jej popularność zwiększyła się znacznie w ciągu kilku ostatnich lat. Tymczasem okazuje się, że matcha ma mnóstwo pozytywnego wpływu na nasz organizm.
Jakie działania dobroczynne dla zdrowia człowieka ma matcha? Najważniejsze właściwości matchy to:
- wysoka ilość antyoksydantów,
- działanie relaksujące (L-teanina wyrównuje poziom tzw. hormonów szczęścia jak serotonina i dopamina),
- pomaga w regeneracji wątroby,
- wspomaga pamięć i ogólne działanie mózgu (zwłaszcza u seniorów),
- może pomóc w profilaktyce antyrakowej,
- może pomóc w profilaktyce chorób serca,
- pomaga w zrzuceniu wagi, dzięki zawartości ECGC, które wspomaga metabolizm.
Udowodniono, że zielona herbata matcha pobudza równie dobrze, co kawa. Dlaczego? Jedna porcja matchy (ok. 1,5g) zawiera ok. 68 mg kofeiny. Dla porównania średni kubek kawy przelewowej zawiera ok. 96 mg kofeiny. Dlatego matchę można pić jako zdrowszy zamiennik kawy.
W jaki sposób pić matchę, aby była najlepsza dla naszego organizmu oraz smaczna? Wystarczy pamiętać o 3 prostych zasadach, aby móc codziennie delektować się pyszną herbatą.
Ta zielona herbata może być zaparzona w sposób nowoczesny lub tradycyjny. Najszybszym sposobem zaparzenia matchy jest klasyczny sposób zalewania proszku gorącą wodą lub w formie matcha latte.
W tradycji parzenia herbaty, matchę przygotowuje się przez około godzinę. Jeśli chcemy zaparzyć matchę szybko i klasycznie, wystarczy nam zaledwie kilka minut.
Oto 3 proste kroki zaparzania herbaty matcha w domu:
1. Wsyp łyżeczkę sproszkowanej matchy do naczynia (czarka, kubek etc.). Jeśli masz japońskie łyżeczki bambusowe, wystarczą 2 łyżeczki.
2. Zalej proszek 100 ml gorącej wody. Woda nie może być zbyt gorąca (idealna temperatura to 80 °C), więc po zagotowaniu zaczekaj chwilę, nim zalejesz proszek.
3. Intensywnie mieszaj chasenem (japońskim, bambusowym mieszadełkiem, które przypomina pędzel) aż do powstania zielonej gęstej piany. Jeśli nie masz chasenu, użyj spieniacza do mleka lub łyżeczki.
Gotowe! Możemy cieszyć się pysznym i zdrowym naparem w ciągu kilku minut.
Matcha latte zdobyła już ogromną popularność wśród Polaków, głównie dzięki zachodnim trendom, jakie dotarły do naszych kawiarni. Jest prosta w przygotowaniu i wyjątkowo smaczna.
Jak zrobić matcha latte w domu krok po kroku?
Gotowe!