Muhammara to apetyczny dip, który konsystencją przypomina pastę i meze w stylu arabskim. Dip paprykowy stanowi idealne i zrównoważone połączenie słodkich i pikantnych smaków. W składzie pasty można znaleźć wiele smacznych i aromatycznych produktów, takich jak: orzechy włoskie, pieczona papryka, czosnek, ostra papryka, kumin. Skład pasty może się nieznacznie różnić, ponieważ istnieje szereg przepisów na dip paprykowy. Różnice pomiędzy nimi są niewielkie, jednak wyczuwalne dla koneserów smaku. Niektóre przepisy mogą zawierać: kumin, świeżą bazylię, kapary, chili lub cebulę. Składniki te gwarantują różnorodność i sprawiają, że każda pasta może być inna, niż oryginalny przepis. Warto jednak pamiętać, że kuchnia to najlepsze miejsce do przeprowadzania eksperymentów.
Pasta z pieczonej papryki i orzechów włoskich wymaga użycia kilku produktów, wśród których należy wymienić: duże i czerwone papryki, ząbek czosnku, sól do smaku, papryczkę chili, sok z cytryny, obrane i posiekane orzechy włoskie, oliwę z oliwek, miękisz z wczorajszego pieczywa, melasę z granatów. Przygotowanie muhammary należy rozpocząć od upieczenia papryki. Mając kuchenkę gazową, można ją opiec nad gazem, aby zmiękła. Paprykę można także upiec w piekarniku, a następnie dodać słodką wędzoną paprykę — nada ona lekko dymny smak przygotowywanej paście. Upieczoną paprykę należy przełożyć do miski i przykryć folią. Po około 10 minutach należy usunąć folię i poczekać, aż papryka ostygnie. W kolejnym kroku należy oczyścić warzywo ze skóry i gniazda nasiennego. Wszystkie składniki pasy należy umieścić w naczyniu i rozpocząć miksowanie w celu uzyskania idealnie gładkiej konsystencji. Gotową pastę warto schłodzić. Przed podaniem dip z papryki można dodatkowo polać oliwą z oliwek oraz posypać za’atarem.
Wykorzystanie pasty uzależnione jest od indywidualnych preferencji kulinarnych. Możliwości i pomysłów jest całkiem sporo. To sprawdzony sos do wrapów, paluszków oraz pieczonego chleba. Dlatego też pasta z pieczonej papryki i orzechów włoskich to doskonały dodatek do chlebka pita, który warto wcześniej odpowiednio przygotować. Gotowe chlebki pita należy pokroić w trójkąty i położyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie chlebki te należy skropić oliwą, posypać szczyptą soli oraz za’atarem. Doskonale sprawdzi się również: słodka mielona papryka, płatki chili, sezam lub mielony kumin. Tak przygotowane chlebki warto wymieszać rękoma, aby pokryły się przyprawami. Należy je piec przez 5 - 10 minut w temperaturze 200 stopni do momentu, aż uzyskają złoty kolor.
Bliskowschodni dip doskonale komponuje się również z wieloma surowymi warzywami, mianowicie: selerem naciowym, słodką papryką, marchewką lub korzeniem selera. Muhammara to ciekawy dodatek do kanapek i pieczonego chleba. Sięgnij po niecodzienny dodatek, jakim jest paska z pieczonej papryki i orzechów włoskich. Poczuj bliskowschodni smak na swoim talerzu!