Trudno wyobrazić sobie kuchnię indyjską i inne kuchnie azjatyckie bez kardamonu. Uważa się go za jedną z najstarszych przypraw świata, a poza Indiami jest dziś uprawiany także w Afryce i Ameryce Środkowej. Kardamon, zajmujący piąte miejsce na liście najdroższych przypraw, stanowi dowód na to, że obecnie z łatwością możemy znaleźć przyprawy z całego świata na sklepowych półkach, w dodatku ich zakup nie jest dla nas żadnym poważniejszym wydatkiem. Poza daniami orientalnymi, kardamon znajduje zastosowanie także jako przyprawa do kawy, ryb, drobiu czy różnego rodzaju mięsa serwowanego w kuchni zachodniej. Kilogram ziaren kardamonu kosztuje około 300 zł.
Na liście najdroższych przypraw świata czwarte miejsce zajmują goździki. Ich korzenie sięgają Archipelagu Moluki, który obecnie należy do Indonezji. Goździki to wysuszone, niedojrzałe pąki kwiatowe o bardzo wyrazistym aromacie. Bez nich trudno wyobrazić sobie niektóre wypieki, przetwory warzywne czy grzane napoje, na przykład herbatę. Za kilogram goździków trzeba zapłacić nawet 400 zł.
Na miejscu trzecim plasuje się cynamon. Pochodzi on ze Sri Lanki. Rurki cynamonu zbiera się z kory tamtejszych drzew cynamonowych, jednak zanim trafią one do sklepu, muszą zostać poddane procesowi fermentacji. Ważne jest także ich odpowiednie przechowywanie – cynamon szybko traci swój aromat. Być może dlatego kilogram tej przyprawy kosztuje około 700 zł. Cynamon dobrze znamy przede wszystkim jako dodatek do słodkich i aromatycznych wypieków, ale też pikantnych dań orientalnych i napojów, w tym kawy.
Na liście obejmującej najdroższe przyprawy świata drugie miejsce zajmuje wanilia. Lasek wanilii nie trzeba nikomu przedstawiać, ponieważ wszyscy dobrze znamy ich zastosowanie w cukiernictwie. Drzewa waniliowe pochodzą z Meksyku. Wanilia zawdzięcza swój niezwykły aromat dziesiątkom substancji zapachowych, które można w niej znaleźć. Dlatego poza gastronomią znajduje zastosowanie także w branży kosmetycznej i perfumeryjnej. Kilogram wanilii wart jest mniej więcej 1200 zł.
Szafran – przyprawa najdroższa na świecie, która pod względem ceny mocno dystansuje pozostałą konkurencję. Kilogram tej przyprawy kosztuje średnio około 20 000 zł! O cenie szafranu decyduje głównie fakt, że pochodzi tylko z jednego z gatunków krokusa, którego zbiory trwają dwa tygodnie. Uprawia się go przede wszystkim w Turcji. Aromat szafranu jest bardzo intensywny i trudno porównać go do jakiegokolwiek innego zapachu. Z pewnością niesamowicie wzbogaca dania. Uwaga na jego nadmierne użycie, które nie tylko nadszarpuje budżet, lecz także sprawia, że danie staje się... gorzkie.
Każdy, kto spróbował najdroższych przypraw świata, raczej zgodzi się z tym, że są one zdecydowanie warte swojej ceny!