Wspólne przygotowywanie i spożywanie posiłków zbliżają do siebie ludzi. Wspiera integrację, zachęca do prowadzenia się rozmowom, jest stałym elementem spotkań rodzinnych i biznesowych. Nie zawsze jednak charakter spotkania sprzyja siedzeniu przy stole. Czasem jedzenie można podać w trochę inny, pomysłowy sposób. Mowa właśnie o finger food, czyli małych przekąskach na jeden kęs. Co je charakteryzuje?
Finger food to potrawy, które:
Dzięki tym właściwościom będą idealnym wyborem na przyjęcie w domu, krótką przerwę podczas szkolenia, konferencji, spotkania biznesowego czy spektaklu, na wernisaż lub inny event, który nie jest wielkim bankietem na wzór wesela. Finger food można zjeść, stojąc przy stoliku koktajlowym lub dosłownie w biegu, przechodząc z jednego miejsca do drugiego. To nieodzowny składnik każdej imprezy, który zachwyci Twoich gości.
Często finger food są po prostu miniaturowymi wersjami typowych dań, jak kanapki, ciastka czy desery. Jest jednak cała gama przekąsek na ciepło lub przystawek na zimno stworzonych w wersji miniaturowej! Ten rodzaj potraw zaczął zyskiwać na popularności w latach 80. XX wieku. Z czasem pojawiły się nawet specjalne książki kucharskie poświęcone wyłącznie finger food. Nie należy mylić ich z daniami fast food czy street food. Najistotniejszą różnicą jest tutaj wielkość porcji. O ile proste danie z food trucka, jak burger czy quesadilla, może być traktowane jako obiad, tak w przypadku finger food mowa o przekąsce, która zaspokoi głód i doda energii, ale tylko na chwilę.
Wśród najciekawszych przepisów na na pewno warto wymienić takie pomysły na finger food - na zimno i na ciepło:
Do tej listy potraw można dopisać jeszcze wiele innych propozycji. Na pewno dobrym pomysłem będą koreczki albo owocowe szaszłyki. Świetnie sprawdzą się również deski serów i wędlin, komponujące się z domowym dipem lub w towarzystwie hummusu tradycyjnego lub buraczanego. Chcesz wprowadzić więcej różnorodności? Dodaj krakersy: połóż obok deski serów tak, by każdy mógł stworzyć własną kompozycję smakową. Pamiętaj, że finger food to łatwe do zjedzenia dania dla wegan i wegetarian - wystarczy zadbać o odpowiednie składniki!
Tak jak wspominaliśmy, zorganizowanie przyjęcia z finger food jest prostsze niż porywanie się na zasiadany obiad z kilku dań z obsługą kelnerską. Jednak miniprzekąski także wymagają odpowiedniego przygotowania. Często do małych burgerów albo kanapek stosuje się wykałaczki. Przede wszystkim spinają wszystkie składniki i sprawiają, że danie się nie rozpadnie. Poza tym atrakcyjnie się prezentują – szczególnie jeśli wykałaczka zakończona jest niewielką papierową flagą nawiązującą do tematyki imprezy. Do podania finger food wykorzystuje się także małe słoiczki. W wersji na słodko w środku może być mus owocowy z bitą śmietaną albo tiramisu. Jeśli preferujesz zimną płytę w wersji wytrawnej, w słoiczku może pojawić się minisałatka.
Warto rozważyć także niewielkie papierowe kubeczki. Mogą w nich znajdować się krojone warzywa i owoce lub mieszanka bakalii i owoców suszonych. Istotnym elementem niezbędnym do podania cateringu w opisanej postaci są także odpowiednio duże tace. Jeśli dysponujesz niewielką przestrzenią na stole, można zdecydować się na piętrowe patery - takie same jak do podawania krojonego ciasta.
Finger food to świetny sposób na przygotowanie atrakcyjnego cateringu nawet dla bardzo licznej grupy osób. Nie wymaga dodatkowych stołów i krzeseł, sztućców ani zastawy. Dania na jeden kęs atrakcyjnie prezentują się na zdjęciach. Co więcej, dzięki nim można dać spróbować gościom wielu różnych smaków na jednym spotkaniu!
Jeśli spodobały Ci się nasze propozycje prostych dań w wersji mini, zachęcamy do wypróbowania ich w praktyce. Przyrządzenie opisanych potraw nie wymaga zaawansowanej wiedzy kulinarnej ani dużych zasobów czasu, a wszystkie potrzebne do nich składniki są łatwo dostępne. Dobrym pomysłem będzie także opracowanie własnych receptur, które zaskoczą Twoich gości. We wskazanych przepisach można wprowadzić dowolne modyfikacje, dobierając ulubione smaki. Pamiętaj, że to również idealny wybór dla najmłodszych gości. Finger food dla dzieci mogą obejmować potrawy na ciepło, jak uwielbiane przez maluchy nuggetsy, ale również inne propozycje, jak minikanpeczki, tartinki i słodkie przekąski - na przykład muffinki.