Aby zrobić dobre kruche ciasto, pamiętaj o:
Ciasto powinno się wyrabiać szybko, tak, aby zimne składniki nie zdążyły się ogrzać w ciepłych dłoniach. Wszystko po to, aby gluten zawarty w mące nie zdążył zadziałać, to on odpowiedzialny jest za elastyczność ciasta. Po wyrobieniu najlepiej od razu rozłożyć ciasto w foremce uprzednio wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Następnie foremkę należy wstawić do lodówki i schładzać przez około 30 min w lodówce lub 15 min w zamrażalniku. Dzięki tej kolejności nie trzeba będzie ciasta wyrabiać po raz drugi, po wyjęciu z lodówki. Te wszystkie kroki nadadzą mu pożądaną kruchość.
Podstawowe składniki na kruche ciasto to:
Jeśli chcesz zrobić ciasto na słodko, dodaj łyżkę cukru pudru. Jeśli zaś chcesz zrobić ciasto wytrawne, możesz dodać ulubione przyprawy.
Jeśli podstawowe ciasto to dla ciebie za mało, możesz zamienić część mąki na inne składniki, bardziej oryginalne (w proporcji 2/3 mąki pszennej, 1/3 innego składnika):
Pamiętaj, że takie ciasto możesz też zamrozić! I wyjąć, gdy zaskoczą Cię niespodziewani goście.