Jest lato, jest jeszcze więcej powodów, by jeść zupy! Lekkie zupy na lato są doskonałą alternatywą dla ciężkostrawnych posiłków, po których nie ma się siły wstać od stołu, a co dopiero w pełni korzystać z uroków lata. Zatem łyżki w dłoń!
Już na progu lata przychodzi pierwsza fala upalnych dni. Upały sprzyjają chłodnikom, które przynoszą orzeźwienie, dostarczają cennych witamin i minerałów i stanowią świetną porcję płynów, o których zwłaszcza w gorące dni trzeba szczególnie pamiętać. Dlatego…
Do wyboru mamy chłodniki owocowe i warzywne. Oba rodzaje można przygotować na jogurcie, maślance, kefirze lub zsiadłym mleku. Doskonałą bazą do niektórych chłodników warzywnych jest także wywar drobiowy. Dzieci zazwyczaj preferują te owocowe, ale warto nauczyć je jadać także chłodniki z warzywami. Dlaczego warto jeść chłodniki, przeczytacie tutaj. A jeśli doskonale wiecie, dlaczego, od razu wybierzcie przepis na dziś:
A jeśli nie możecie się zdecydować, czy przygotować chłodnik owocowy czy warzywny, koniecznie przygotujcie:
chłodnik buraczkowy z malinami i kwiatami jadalnymi
A kiedy jest tak gorąco, że naprawdę nie chce się jeść, wówczas można chłodnik po prostu wypić! Pitny chłodnik można zabrać ze sobą w termosie lub innym naczyniu schowanym w termicznej torbie na wyprawę w plener lub nad wodę. Szczególnie polecam:
Od chłodników owocowych niedaleko jest do zup owocowych, które można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Latem, kiedy mamy do wyboru całe mnóstwo świeżych aromatycznych owoców, takie zupy smakują najlepiej.
Nie samymi chłodnikami karmi się latem człowiek. Nic dziwnego, skoro nasze lato potrafi być kapryśne i pogoda nie zawsze sprzyja chłodnikom. Na szczęście nie brakuje młodych warzyw i aromatycznych świeżych ziół, z których można przygotować wyśmienite zupy. Oto jedne z najlepszych:
Jest w czym wybierać 🙂 Jaką zupę dziś ugotujecie?
Agata