Zupy owocowe największym powodzeniem cieszą się w letnich miesiącach, kiedy upał i suche powietrze szczególnie dają nam się we znaki. Bazujące głównie na owocach sezonowych, często są zagęszczane śmietaną bądź mieszanką mleka i mąki. Można do nich użyć zarówno świeżych owoców, jak i tych mrożonych czy suszonych. Dla rozwinięcia bukietu smakowego podczas gotowania często dodawane są: cukier, sok lub skórka z cytryny oraz przyprawy (goździki, cynamon). Gotową zupę owocową można także zagęścić mąką ziemniaczaną, co pozwoli uzyskać konsystencję zbliżoną do kisielu.
Jednym z najczęściej spotykanych dań tego typu jest zupa wiśniowa, przygotowana ze świeżych owoców i doprawiona odrobiną cynamonu i goździkiem. Aby nadać jej odpowiednią gęstość i intensywny kolor, można użyć saszetki z kisielem (np. Kisiel o smaku wiśniowym WINIARY). Gotową zupę podajemy z drobnym makaronem, łazankami lub biszkoptami. W podobny sposób możemy przygotować zupę z suszonych owoców (śliwka, morela), którą po schłodzeniu podajemy ze słodkim groszkiem ptysiowym i odrobiną bitej śmietany.
Pyszne chłodniki można przyrządzić nie tylko z warzyw, lecz także owoców – zwłaszcza kwaskowatych. Taka zupa przyjemnie odświeża i znakomicie orzeźwia, dodając energii w upalne dni. Gdy pogoda daje się mocno we znaki, warto przygotować chłodnik wiśniowo-miętowy pod chmurką z kaszą jaglaną. Bezowa pianka ułożona na wierzchu dodaje słodkości i lekkości całej potrawie, a dzięki kaszy i kawałkom suszonych owoców zupa jest bardziej sycąca. Chłodnik wiśniowy można także przygotować w nieco innej wersji – z dodatkiem aromatycznych goździków, cynamonu, jogurtu i kremowego twarożku. Całości smaku dopełni sposób podania zupy – z kostkami białego sera, wydrylowanymi wiśniami oraz posiekaną bazylią.
Początek wakacji to czas, gdy w lasach pojawiają się jagody. Są one idealnym składnikiem do przygotowania lekkich i orzeźwiających potraw. Chłodnik jagodowy z dodatkiem miodu, przypraw oraz jogurtu to nieraz ulubiony posiłek dzieci i dorosłych w upalne dni. Aromatyczna i delikatna zupa, schłodzona do około 14°C, najlepiej smakuje z dodatkiem maleńkich kuleczek mozzarelli w zalewie, garstką świeżych owoców leśnych oraz kilkoma kostkami czerwonej galaretki. Pycha!
Świetnym sposobem na ochłodę w upalne dni są także zupy warzywno-owocowe. Idealnym przykładem jest chłodnik buraczkowy z malinami, szpinakiem, serem pleśniowym i orzechami włoskimi, który podbije serce każdego nie tylko wyrazistymi barwami, lecz także nietuzinkowym smakiem. To zaskakujące, jak doskonale słodki smak malin komponuje się z barszczem czerwonym i ostrym serem, złagodzonym odrobiną jogurtu greckiego.
A co zrobić, gdy domownicy domagają się zupy, a tymczasem za oknem upał jest tak ogromny, że nie mamy ochoty spędzać zbyt dużo czasu w kuchni? Najlepiej wtedy przygotować orzeźwiający chłodnik z awokado i ogórków, który nie wymaga gotowania, a jedynie zalania wrzątkiem. Awokado zblendowane z chłodnikiem ogórkowym na aksamitny krem smakuje doskonale, zwłaszcza po dodaniu grubo startego ogórka gruntowego ze skórką, kostek serka twarogowego oraz posiekanego szczypiorku. Trzeba przyznać, że w przypadku tej cudownie orzeźwiającej zupy mariaż owoców i warzyw przynosi doskonałe rezultaty!