To wyjątkowo pyszny deser, który nie tylko wyśmienicie smakuje, ale przy tym efektownie wygląda. Nazwa nawiązuje do luksusu, a także pochodzenia tego smakołyku. Rzeczywiście, dubajska czekolada wymaga wyszukanych, oryginalnych składników, ale warto je zdobyć, bo doznania smakowe są warte każdej ceny. Do wybranej formy (najczęściej silikonowej) wlewa się stopioną czekoladę. Gdy dobrze ostygnie tworzy się nadzienie z ciasta kataifi i kremu pistacjowego.
Trzeci krok to polanie całości następną warstwa czekolady. Dla lepszego efektu można pozwolić sobie na różne dodatki – jadalne złoto, barwniki spożywcze, suszone lub kandyzowane owoce. Ostatecznie powstaje czekoladowy blok z chrupiącym nadzieniem o delikatnym smaku. Gdy spróbujesz tego specjału choć raz, zapomnisz o zwyczajnej czekoladzie!
Ta przekąska powinna przypaść do gustu tym, którzy preferują fit przekąski. Deser jest niskokaloryczny, bardzo łatwy do przygotowania i można go zmodyfikować na tysiąc sposobów. Jak powstaje? To proste. Bazą do tego dania są zamrożone świeże owoce. Mogą to być truskawki, brzoskwinie, mango, kawałki arbuza albo melona.
Zamrożone wcześniej w całości owoce należy wyjąć i zetrzeć na tarce. W efekcie powstanie masa przypominająca lodowy sorbet – idealny, żeby zaznać trochę orzeźwienia w upalny dzień. Niektórzy wzbogacają smak shaved fruits o dodatkowe składniki – na przykład sok z cytryny albo limonki. Możesz dodać również pokruszone ciasta, orzechy albo bitą śmietanę. Jeśli danie ma być bardziej słodkie, możesz dodać także kilka łyżeczek miodu.
Hwachae to tradycyjny koreański poncz przygotowywany z różnych owoców i płatków jadalnych kwiatów. Składniki nasącza się w wodzie z miodem lub owocowym soku, żeby były bardziej słodkie. Wywodzący się z Azji przepis został przez influencerów nieco zmodyfikowany, żeby można było przygotować go ze składników, które łatwo kupić w Europie czy w USA.
Jak zrobić wersję znaną z Tik Toka? To proste!
Hwachae to sposób na codzienną porcję witamin. W zupełnie nowej odsłonie!
Ciasto francuskie może być bazą do wielu potraw - na słodko i na słono. Jednym z tiktokowych hitów są rollsy z ciasta francuskiego z nadzieniem z pistacji. Połowę rulonu francuskiego ciasta należy rozwałkować, a następnie posmarować pastą pistacjową. Potem całość posypać warstwą posiekanych pistacji, orzechów lub innych bakalii. Następnie przykryć drugą połową ciasta, pokroić na paski i pozawijać. Po 25-30 minutach w rozgrzanym piekarniku uzyskasz pyszne, chrupiące ciasto z miękkim pistacjowym nadzieniem. Palce lizać!
Jak widzisz, Tik Tok może dostarczyć więcej inspirujących pomysłów niż książka kucharska. Dlatego warto od czasu do czasu przeglądać trendy, żeby stale uczyć się czegoś nowego i zaskakiwać gości kreatywnymi rozwiązaniami, których jeszcze nie znają.