Z owocami można spotkać się na co dzień nie tylko w domu, ale też w wielu biurach, gdzie są regularnie dostarczane jako benefit. Które najbardziej Ci smakują? To, jak wiadomo, subiektywna kwestia. Dobierając owoce na przyjęcie, nie warto kierować się wyłącznie gustem. W tych kwestiach lepiej jednak myśleć pragmatycznie. Co uwzględnić, planując owocowe menu?
Pora roku - w ogromnej mierze wpływa na dostępność owoców sezonowych i ich cenę. Zimą znacznie łatwiej o cytrusy, późną wiosną i latem kupisz w dobrej cenie truskawki, czereśnie i arbuzy, a jesienią na przykład pyszne śliwki. Jabłka i banany to natomiast uniwersalne owoce, dostępne przez cały rok.
Czy można je łatwo podać - niektóre owoce, takie jak winogrona, wystarczy opłukać pod wodą i już mogą być podawane na stół. Inne wymagają obierania i krojenia. Jeśli planujesz serwować na przykład ananasa i mango, pamiętać, że potrzeba będzie włożyć sporo pracy, żeby odpowiednio je przygotować.
Gdy znasz już liczbę gości oraz rodzaj owoców, które chcesz zaserwować, pozostaje kwestia zaaranżowania stołu w atrakcyjny sposób. Trzeba przyznać, że jest wiele ciekawych możliwości.
Patera z owocami - owoce pokrojone w plastry doskonale będą się prezentować na dużej paterze. W taki sposób można podać na przykład truskawki, kiwi, pomarańcze winogrona. Tworząc miks wielu rodzajów owoców, możesz liczyć również na efektownie przyozdobiony stół!
Fontanna czekoladowa - to idealny sposób na wesele lub jubileusz. Często takie rozwiązanie spotyka się właśnie na takich uroczystych przyjęciach. Wynajem fontanny nie jest tani, ale dla wielu osób bywa niezapomnianych przeżyciem. Świeże owoce, nabite na patyczki, macza się w czekoladzie płynącej z fontanny, tworząc w ten sposób słodką przekąskę - prawdziwa uczta dla podniebienia!
Carving art - wiesz jak wycinać dynię na Halloween? Carving to nieco bardziej zaawansowana sztuka, ale sprowadzająca się do czegoś podobnego - chodzi o wycinanie wzorów w owocach. Jeśli tylko nauczysz się precyzyjnie operować nożem, na bazie owoców stworzysz rzeźby i napisy, które będą przykuwać wzrok i wywoływać zachwyt gości. Carvingu można się nauczyć, korzystając z różnego rodzaju poradników i wideo tutoriali. Można także skorzystać z usług doświadczonego profesjonalisty, który przygotuje owocowe dzieło sztuki na zamówienie.
Sałatka owocowa - Prosty patent na to, jak podać wiele różnych owoców w jednym miejscu. Do tej samej miski może trafić mieszanka jabłek, gruszek, brzoskwiń, winogron i wielu innych. Wyszukanego smaku na pewno doda dołożenie pestek granatu. W tym wariancie goście będą jeść owocową sałatkę łyżeczką, dzięki czemu nie pobrudzą rąk.
Smoothies - owoce mogą być podawane także w wersji płynnej. Szczególnie latem, gdy szuka się zdrowych, orzeźwiających napojów, dzięki którym łatwiej ugasić pragnienie. Gęste owocowe smoothie to kolejny świetny sposób na udane przyjęcie.
Koreczki i szaszłyki - choć często na patyczki nabija się sery i dodatki mięsne, to samo można zrobić z owocami. Pokrojone na drobne cząstki idealnie zmieszczą się na wykałaczce. Taka forma podania będzie pasować jako danie na piknik lub na grilla z przyjaciółmi.
Owoce jako subtelny dodatek - czasem owoc to nie główny składnik, a jedynie dekoracja do innej potrawy, która skupia uwagę. Najlepszy przykład to francuska deska serów ozdobiona winogronami, których ilość jest symboliczna.
Owoce najlepiej smakują i najlepiej wyglądają, gdy są świeże. Nikt nie chce oglądać na przyjęciu brązowych bananów albo gruszek. Tylko jak temu zaradzić? Wydaje się, że najlepszym sposobem będzie kupowanie produktów u sprawdzonych dostawców. Trzeba pamiętać także o zakupach we właściwym momencie. Nie warto robić wielkich zapasów na tydzień przed imprezą. To tylko zwiększa szansę na to, że coś się popsuje. Kolejna ważna sprawa to trzymanie owoców w odpowiednio chłodnym miejscu. W każdej lodówce jest szuflada na warzywa i owoce - warto zrobić z niej użytek!
Owoce pełnią w diecie człowieka ważną rolę. Dlatego warto zachęcać do ich spożywania, chwytając się różnych metod - niezależnie od tego czy organizujesz bankiet weselny, czy luźne spotkanie z najbliższymi. Mamy nadzieję, że dzięki przedstawionym radom i pomysłom będziesz wiedzieć, jak serwować je w nieszablonowy sposób.