Po pierwsze letnie owoce można sięgnąć już w maju, jeśli tylko pogoda dopisuje. To właśnie w tym miesiącu pojawiają się pierwsze truskawki, które można spożywać pod wieloma postaciami. Truskawki najlepiej smakują same, bez zbędnych dodatków. Zwłaszcza gdy są mocno dojrzałe i pełne słodyczy. Czasem jednak warto odrobinę podkreślić ich smak, sięgając na przykład po bitą śmietanę. Owoc ten doskonale sprawdzi się jako dodatek do gofrów lub naleśników i ciast, ale też w formie koktajlu. Należy jednak pamiętać, że sezon na polskie truskawki jest krótki i kończy się mniej więcej w połowie lipca.
Kolejny wakacyjny owoc to jagody, borówki i maliny. Są to owoce jagodowe, które najlepiej smakują na surowo. Charakteryzuje je nietuzinkowy kształt i kolor, dlatego bardzo chętnie wybierane są jako dodatek do wielu deserów, takich jak muffinki, ciasta ucierane, naleśniki lub gofry. Przygotowany z nich sos świetnie pasuje do wypieków. Pysznie smakują też dodane do owsianki na śniadanie. Owoce te również doskonale komponują się z bitą śmietaną, podobnie jak truskawki. Dlatego też niejednokrotnie są one ze sobą łączone i podawane w formie wielobarwnego deseru. Jakie owoce warto jeść latem, poza już wymienionymi?
Wakacyjne owoce to również: czereśnie, wiśnie, agrest, arbuz, morele, brzoskwinie, porzeczki, poziomki i jeżyny. Produkty te różnią się okresem, kiedy są dostępne na rynku. Sezon na wiśnie i czereśnie trwa od czerwca do przełomu sierpnia i września. Świeże maliny nabyć można od maja do września, natomiast sezon na arbuza rozpoczyna się w czerwcu i trwa do końca sierpnia. Morele i brzoskwinie dostępne są w lipcu i sierpniu. Warto podkreślić, że są to owoce sezonowe. Dlatego też ich dostępność w wielu przypadkach determinowana jest warunkami pogodowymi.
Warto zadbać o dobrze zbilansowaną i zróżnicowaną dietę, która będzie bogata w świeże owoce i warzywa. Okres letni obfituje w wiele produktów sezonowych, z których można przygotować lekkie i orzeźwiające potrawy świetnie nadające się na ciepłą pogodę. Ciekawą propozycją są z pewnością koktajle, chłodniki, ale i sałatki przygotowane z warzyw lub owoców. Z tak dużej ilości produktów można przygotować smaczne i zdrowe dania zarówno na ciepło, jak i zimno.
Owoce w lecie to jedne z lepszych produktów, jakie warto wybrać do przyrządzenia posiłków. Prostym i sprawdzonym przepisem jest wykonanie sałatki z zielonych liści, dressingu, odrobiny nasion słonecznika oraz truskawek. Danie to można uzupełnić o wędzoną rybę lub słony ser typu feta. Sałatka w tej formie doskonale sprawdzi się jako samodzielne danie lub też dodatek do grillowanych potraw.
Świeże owoce w wakacje warto wykorzystać także do przygotowania domowych przetworów, takich jak konfitury, dżemy lub kompoty. To tradycyjna i wciąż ceniona forma przechowywania produktów sezonowych, podobnie jak mrożenie. Należy jednak pamiętać, że owoce te najlepiej smakują w czasie trwania sezonu. Dlatego też trzeba w pełni wykorzystać moment, aby zjeść smaczne truskawki, czereśnie lub morele na surowo, lub w formie ulubionego deseru. To prawdziwa uczta nie tylko dla naszych zmysłów, ale również recepta na zdrowie.