Smak rosołu pochodzi od warzyw, mięsa i przypraw, które długo gotują się na wolnym ogniu. Najczęściej poza płynem, wykorzystujemy też marchewkę, którą kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. Podobnie robimy z kawałkami mięsa. Ale co z resztą składników? Wcale nie musisz ich wyrzucać. Z powodzeniem możesz je wykorzystać i zrobić z nich pyszne dania i jednocześnie ograniczyć marnowanie jedzenia. Mamy kilka pomysłów, co ugotować z resztek rosołowych. Zrobisz z nich np.:
W ten sposób wykorzystasz wszystkie składniki, które masz pod ręką, a przy tym zadbasz o domowy budżet. Będzie smacznie, bez wysiłku i w stylu zero waste. Przekonaj się, jakie to proste!
Pasztet to nie tylko odświętna potrawa, którą robi się na rodzinne uroczystości. Może to być też pomysł na codzienny obiad. Takie danie umożliwi wykorzystanie ugotowanych wcześniej warzyw i mięsa. Poznaj nasz przepis na pasztet z resztek rosołowych. Jego przygotowanie nie sprawi Ci żadnych problemów. Z łatwością możesz dopasować ten przepis do siebie i użyć tych składników, które akurat masz pod ręką.
Składniki na keksówkę:
Przygotowanie:
Warzywa po rosole zblenduj z białą fasolą i dokładnie połącz z resztą składników.
Na blachę do pieczenia wylej ok. 1 cm wody. Masę warzywną przełóż do keksówki, ustaw na blasze z wodą i piecz przez ok. 40 – 50 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Tip: pasztet warzywny przechowuj w lodówce maksymalnie przez tydzień.
Tip: warzywa z rosołu przechowuj w lodówce maksymalnie 3-4 dni lub 3 tygodnie w zamrażalniku.