Wybierasz się na kilkugodzinną pieszą wędrówkę? Przede wszystkim sprawdź pogodę, by mieć pewność, że nie zaskoczy cię burza lub silne opady. W razie czego zapakuj na dno plecaka cienką kurtkę albo foliowy płaszcz przeciwdeszczowy. Podczas dłuższego wypadu przyda się także bluza (w razie gdyby zrobiło się zimno), telefon z powerbankiem, mała apteczka pierwszej pomocy, chusteczki zwykłe i nawilżane, okulary przeciwsłoneczne, mapa oraz krem z filtrem UV. Do plecaka koniecznie zapakuj odpowiednią ilość płynów, zwłaszcza jeśli planujesz wybrać się w miejsce z dala od sklepów. Podczas pieszych wędrówek najlepiej się sprawdzają napoje niesłodzone lub woda. Gdy spacer ma trwać około kilku godzin, warto uzupełnić plecak o lunchboxy z przekąskami, zwłaszcza gdy w wędrówce będą nam towarzyszyć dzieci. Jakie jedzenie warto zabrać ze sobą?
Świetnym pomysłem na sycącą przekąskę podczas wypadu poza miasto są drożdżówki i wypieki wytrawne. Zarówno dzieci, jak i dorośli na pewno chętnie sięgną po bułeczki z budyniem, serem lub zapieczonymi owocami. Swoje lunchboxy warto także uzupełnić o przepyszne parówki w cieście, których przygotowanie wcale nie jest skomplikowane. Wystarczy bowiem owinąć parówkę cieniutkim plasterkiem wędzonego boczku, a potem ciastem drożdżowym, ułożyć na papierze lub folii i piec w piekarniku do uzyskania złocistego koloru. Małym wycieczkowiczom na pewno bardzo posmakują pizzerinki z dodatkiem żółtego sera, plasterków szynki i sosu pomidorowego. Wyśmienity aromat i smak wytrawnych drożdżówek sprawią, że podczas wędrówki dzieci szybko zapragną postoju na przekąskę.
Podczas pieszej wycieczki możemy zaskoczyć uczestników i zamiast zwyczajnych kanapek zaserwować im wyśmienite tortille pełne ulubionych dodatków. Co może się znaleźć w takim wrapie? Przede wszystkim świeże warzywa, takie jak sałata, ogórek, pomidor, papryka, posiekana cebulka czy kiełki. Ważnymi składnikami są także wędlina i pieczone mięso, szarpane lub pokrojone w drobną kostkę. Wszystkie elementy zawijanego wrapa doskonale scali odpowiednio dobrany sos ostry, słodko-kwaśny lub na bazie majonezu (np. kremowy Sos Burgerowy WINIARY). Gotowe tortille warto pokroić na mniejsze roladki tak, by było wygodnie je wyciągać z pojemnika i podawać młodszym uczestnikom wycieczki.
Z wyróżniającego się chrupkimi warstwami ciasta francuskiego można na szybko wyczarować prawdziwe cudeńka, będące doskonałą przekąską do pracy, szkoły czy na wycieczkę. W wersji słodkiej możemy upiec rogale z dodatkiem twarogu, budyniu, jabłek, nutelli albo masy orzechowej. Z kolei najczęściej wybieranymi farszami do croissantów wytrawnych są pieczarki z cebulką, feta ze szpinakiem albo żółty ser z dodatkiem szynki, boczku lub kawałków pieczonego kurczaka.
Chrupiące ciasteczka maślane to także świetny pomysł na szybką przekąskę w trakcie wycieczki. W tej roli doskonale sprawdzą się zarówno ciastka jedynie posypane cukrem, jak i wypieki z dodatkiem marmolady, konfitur, siekanych orzechów czy kawałków ciemnej czekolady. Różnice temperatury i wstrząsy w plecaku bardzo dobrze zniosą proste do zrobienia muffinki, np. bananowo-czekoladowe, waniliowe, a nawet z dodatkiem budyniu. Jeśli zaś wolimy wziąć ze sobą wytrawne przekąski, wówczas przygotujmy muffinki ze szpinakiem i serem feta, grzybowe lub aromatyczne ziemniaczane babeczki z boczkiem i pieczarkami.