Jeśli już na początku jesieni tęsknicie za kulinarnymi doznaniami, w które obfitowało lato, doprawiajcie swoje zupy świeżymi ziołami. Doskonałym sposobem na dodanie zupie wyjątkowego aromatu, jest prowansalski sos pistou ze świeżej bazylii. Pistou to francuski odpowiednik dobrze znanego włoskiego pesto. W odróżnieniu od pesto przygotowuje się go bez dodatku orzeszków piniowych i sera.
Tak naprawdę jest wiele wariacji na temat pistou i pesto, niektóre znacząco odbiegające od oryginału, a wszystkie warte spróbowania. Zacznijmy jednak od tradycyjnej receptury na sos pistou.
Świeża bazylia, oliwa, czosnek i sól. Tradycyjna receptura nie przewiduje więcej składników. Ale podpowiem, że można, podobnie jak przy przygotowywaniu pesto, eksperymentować z różnego rodzaju ziołami. Zamiast bazylii dodajcie do pistou świeże listki szpinaku, pietruszki, koperku, rukoli, pietruszki, rzodkiewki, a nawet botwinki (bo pistou wcale nie musi być tylko zielone!). A jeśli macie ochotę, możecie połączyć kilka ziół i przygotować aromatyczne pistou bazyliowo-pietruszkowe lub bazyliowo-szpinakowe.
Pistou lubi się z przeróżnymi zupami warzywnymi i wcale niekoniecznie muszą to być kremy. Sprawdźcie nasze przepisy z wykorzystaniem zielonych sosów:
zupa z pieczonej cukinii z pesto z rukoli
krem kalafiorowy z pesto rosso i filetem z makreli
zupa pieczonych pomidorów z pesto bazyliowym
krem ze szparagów z miętowym pesto
A już niedługo na blogu pojawi się przepis na zupę, której niezwykłego aromatu doda pistou pietruszkowe.
Najlepszy moment na doprawienie zupy sosem pistou lub pesto? Dodajcie łyżeczkę sosu bezpośrednio do miseczki z zupą lub prosto do garnka tuż po zdjęciu zupy z kuchenki. Możecie artystycznie wyrysować szlaczek z sosu pistou w talerzu z zupą kremem lub też wymieszać sos z niewielką ilością tradycyjnej zupy i dodać go do garnka. Poeksperymentujcie w swoich kuchniach z pistou. Dodajcie łyżeczkę sosu do farszu na pierożki z mięsem do zupy, wykorzystajcie go do przygotowania aromatycznych klopsików. I podzielcie się z nami swoimi odkryciami kulinarnymi. Smacznego!
Zobacz inne pomysły na bazylię w zupie:
Autor: Agata