Pitahaya, pitaja, smoczy owoc albo truskawkowa gruszka – ten niezwykły owoc wielu odmian kaktusów pochodzących z Meksyku i Ameryki Środkowej ma całkiem sporo nazw. Z powodu rosnącej popularności, uprawy truskawkowej gruszki rozszerzyły się także na ciepłe strefy klimatyczne Azji (Wietnam, Filipiny, Malezja), gdzie rośliny te potrafią owocować nawet do 6 razy w roku. Jadalne kwiaty są duże, białe, intensywnie pachnące i kwitną tylko w nocy, przez co nazywane są również „księżycowymi kwiatami”.
Pitaje zaliczane są do najpiękniejszych owoców świata, ponieważ ta najbardziej popularna odmiana charakteryzuje się intensywnie różową skórką z przypominającymi łuski pomarańczowymi odrostami. Wewnątrz ukryty jest śnieżnobiały, soczysty miąższ, naszpikowany maleńkimi czarnymi pestkami, podobnymi trochę do nasion truskawki. Cały owoc, prócz grubej skórki, jest jadalny i najlepiej spożywać go na surowo.
Na pytanie, jak smakuje pitaja, każdy ma inną odpowiedź. Jedni twierdzą, że trochę przypomina słodki melon, inni porównują ją do kiwi, czasami ananasa a nawet gruszki. Ogólnie rzecz biorąc, miąższ smoczych owoców jest orzeźwiająco słodki i bardzo soczysty. Co ciekawe, niska temperatura świetnie wydobywa ich smak, dlatego też najczęściej stają się składnikiem mrożonych napojów oraz deserów lodowych. Gdy zdecydujemy się na zakup smoczego owocu, wybierajmy sztuki o gładkiej , jednolitej skórce, bez żadnych grudek i przebarwień. Odpowiednia pitaja pod wpływem nacisku powinna byś sprężysta i lekko się uginać. Taka będzie najbardziej dojrzała i najsłodsza.
Nie ma drugiego tak oryginalnego owocu jak pitahaya. Jak jeść truskawkową gruszkę, by mieć możliwość poznać cały wachlarz smakowy miąższu? Mocno schłodzony owoc myjemy pod bieżącą wodą i wycieramy ręcznikiem kuchennym. Następnie wystarczy przekroić go na pół, a słodki miąższ wybrać łyżeczką. Nieco twardsze sztuki można obrać nożem, a słodkie wnętrze podzielić na cząstki.
Pitaja jest orzeźwiającym i smacznym owocem, idealnym do jedzenia w upalne dni. Jest także częstym dodatkiem musów i deserów – głównie tych lodowych. Doskonale komponuje się ze smakiem innych owoców egzotycznych takich jak kokos, granat czy papaja. Można z niej przygotować wyjątkowy deser, który swoim smakiem i niecodziennym wyglądem podbije serce każdego łasucha. Dojrzałe mango, obieramy i blendujemy na gładki mus. W osobnym kubku mieszamy gęsty jogurt z odrobiną cukru tak długo, aż się całkowicie rozpuści. Część miąższu smoczego owocu kroimy na niewielkie kosteczki. W wysokiej szklance wykładamy naprzemiennie mus z mango, jogurt, pitaję. Wierzch deseru zdobimy wydrążonymi kuleczkami truskawkowej gruszki.
Efektownie wyglądające skórki smoczego owocu mogą nam posłużyć za oryginalne miseczki na sałatkę owocową. Wystarczy pitaję rozciąć wzdłuż, a z miąższu wydrążyć niewielkie kuleczki. Następnie do miseczek wkładamy pokrojone egzotyczne lub sezonowe owoce (np borówki amerykańskie, maliny, pestki granatu) zmieszane z kulkami pitahayi.
A może tak przygotować wyjątkowe egzotyczne smoothie? To bardzo proste. Wystarczy wybrać miąższ ze smoczego owocu i przełożyć do wysokiego naczynia. Następnie dodajemy mleko kokosowe oraz kilka kropel soku z cytryny. Całość miksujemy i przelewamy do szklanki. Pitahayę można także zblendować z truskawkami, kiwi albo bananami, a za każdym razem otrzymamy znakomity napój, do którego chętnie będziemy wracać zarówno w ciepłe, jak i zimowe dni.