Mięta jest niezwykle łatwa w uprawie. W zasadzie nie wymaga prawie naszej uwagi. Wysadzona do gleby szybko się rozrasta. Jest rośliną wieloletnią. Wysadzamy ją w słonecznym i ciepłym miejscu i regularnie odchwaszczamy. Liście mięty obrywamy przed kwitnieniem. Miętę wysadzoną w ogrodzie możemy zrywać już od czerwca, a przy dobrej i ciepłej pogodzie nawet pod koniec maja. Oberwane liście mięty można suszyć lub zamrażać. Miętę możemy też wysadzić na balkonie lub w doniczce na parapecie.
Liście mięty zaskakują głębią smaku i niezwykle intensywnym i przyjemnym aromatem. Mięta jest delikatnie słodka z jednoczesną nutka goryczy. Każda odmiana mięty smakuje nieco inaczej. Mięta cytrynowa uwodzi delikatnym cytrynowym zapachem – to moja ulubiona odmiana.
Mięta na pozór wydaje się być zupełnie zwyczajna, zapewne dlatego, że jest bardzo popularna i często spotykana, a tymczasem ma wyjątkowo korzystny wpływ na nasz organizm. Małe zielone listki mięty potrafią wpłynąć na poprawę naszego nastroju, działają uspokajająco. Już nasze babcie stosowały miętę na problemy żołądkowe. Mięta odświeża też oddech i wpływa na poprawę działania dróg oddechowych.
Liście mięty to źródło witaminy A i C oraz wapnia, magnezu, potasu i żelaza.
Nie sposób nie wspomnieć o szerokim zastosowaniu mięty w kuchni. Najczęściej wykorzystywana jest do deserów i orzeźwiających napojów, ale idealnie sprawdzi się też jako dodatek do mięs, sosów czy choćby pierogów z serem i świeżą miętą, które robiła moja babcia. W przypadku dań serwowanych na zimno, mięta będzie idealnym dodatkiem do sałatek, kanapek, sorbetów i oczywiście chłodników. Na blogu znajdziecie przepis na chłodnik litewski z miętą lub gazpacho z granitą miętową. Mięta to też idealny dodatek do ciężkich potraw. Przez swoje właściwości sprawi, że danie będzie łatwiej przyswajalne dla naszego organizmu.
Mięta w postaci wysuszonych listków to idealny składnik do herbaty i naparów oraz aromatyczna przyprawa do wielu dań.
1. Wszystkie gałązki mięty bardzo dokładnie myjemy i pozostawiamy na ręczniku papierowym, aby osuszyć je z wody. Usuwamy chore i uszkodzone listki.
2. Obrywamy listki z gałązek (jeśli suszymy miętę w suszarce) lub pozostawiamy na gałązkach i przewiązujemy sznurkiem, jeśli będziemy suszyć miętę na dworze. Do suszenia na dworze wybieramy zadaszone i przewiewne miejsca.
3. W suszarce wysuszymy miętę w kilka godzin, natomiast wysuszenie mięty na dworze zajmie nam nawet kilka dni (w zależności od pogody).
4. Wysuszoną miętę kruszymy i przesypujemy do puszki lub słoika.
1. Tak jak przy suszeniu, miętę myjemy, osuszamy i usuwamy uszkodzone lub chore listki.
2. Urywamy liście i wkładamy do woreczka (można je też wcześniej posiekać).
3. Woreczek szczelnie zamykamy i wkładamy do zamrażalnika.