Pomelo w smaku przypomina połączenie pomarańczy i grejpfruta. Jednak jest bardziej słodkie, soczyste, z drobną nutą goryczki. Jak obrać pomelo? Owoc posiada dość grubą i gąbczastą skórkę, dlatego obieranie palcami może przysporzyć nieco problemów. Jednak istnieje prosty sposób na to, jak obierać pomelo. Należy ostrym nożem naciąć skórkę wzdłuż owocu – od wierzchołka do spodu. Następnie odkrajamy wierzchołek i spód pomelo. Teraz wystarczy tylko usunąć skórkę razem z białymi błonkami pomiędzy cząstkami. Są gorzkie i mogą zdominować smak miąższu.
Wiele osób zastanawia się nad wyborem dojrzałego pomelo. Owoc występuje w kilku gatunkach. Możemy spotkać pomelo zielone, które często uważane jest za niedojrzałe, jednak to błąd! Jest to jeden z gatunków, który nie zmieni koloru skórki – również jest dojrzałe i odznacza się charakterystyczną słodyczą. Żółte pomelo, które przypomina dużą pomarańczę, również jest od razu gotowe do spożycia. Natomiast owoc o najsłodszym smaku przybiera barwę pomarańczową.
W przypadku pomelo to nie kolor skórki definiuje stopień dojrzałości owocu. Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na to, czy skórka jest twarda czy miękka. O stopniu dojrzałości może powiedzieć nam więcej miejsce po dawnej łodydze. Gdy naciśniemy górną część, pomelo nie powinno być bardzo sztywne, co świadczyłoby o niedojrzałości. Natomiast, jeżeli skórka za bardzo ugina się pod palcem – owoc może być zgniły. Pomelo powinno być jędrne, bez brązowych plam, smug czy wgnieceń – idealny owoc ma gładką i błyszczącą skórkę. Warto również zwrócić uwagę na zapach. Pomelo powinno mieć cytrusowy, gorzki aromat i nie może pachnieć stęchlizną.
Jeżeli wiemy już jak obierać pomelo, warto zastanowić się, z czym najlepiej komponuje się ten owoc. Oczywiście można jeść go na surowo bez żadnych dodatków, jednak czasami warto nieco poeksperymentować w kuchni, tworząc rozmaite dania z jego udziałem. Zdecydowanie oryginalnym daniem stanie się sałatka tajska z pomelo, sałaty rzymskiej, rukoli, liści bazylii, cebuli i prażonych orzechów arachidowych. Całość polewamy dressingiem przygotowanym z sosu sojowego, czosnku, soku z limonki, papryczki chili i odrobiny cukru.
Jak jeść pomelo? Kolejna propozycja jest ostra sałatka z miksu sałat, gotowanych krewetek, awokado, cebuli, chili, pomarańczy i oczywiście pomelo. Kompozycję smaków wzbogaci sos winegret z oliwy z oliwek, octu winnego oraz pieprzu i soli. Pomelo doskonale nadaje się do przygotowywania sałatek owocowych, koktajli z bananem i mlekiem lub jako dodatek do lodów.
Jest jeszcze inny sposób na to, jak jeść pomelo. Oprócz słodkiego miąższu można wykorzystać skórkę. Należy jednak pamiętać, że cytrusy są spryskiwane substancjami chemicznymi, dlatego w pierwszej kolejności trzeba dobrze umyć owoc i wyczyścić czystą szczoteczką. Można przygotować kondensowaną skórkę, która będzie nie tylko świetnym dodatkiem do deserów, ale również piękną ozdobą.