Któż nie lubi skosztować doskonale wystudzonej galaretki, zwłaszcza w upalne popołudnia? Aromatyczna, lekko słodka i niesamowicie orzeźwiająca – to tylko część zalet tego idealnego deseru na gorące dni. Różnokolorowe i szybko tężejące galaretki dają możliwość przygotowania bardzo efektownego deseru, któremu można nadać określony kolor i kształt. Mając pod ręką kilka opakowań różnych galaretek, można przygotować wspaniały wielobarwny torcik, które zachwyci nie tylko najmłodszych, lecz także dorosłych wielbicieli słodkości. Dla małych łasuchów warto przyrządzić wyjątkowo efektownego arbuza z galaretki z zieloną skórką (którą najlepiej będzie imitować Galaretka agrestowy smak WINIARY), cienką białą warstewką z dodatkiem śmietanki i intensywnie czerwonym miąższem pełnym pestek z czekolady. Galaretkę o ulubionym smaku można także podać w tradycyjny sposób – w pucharku z dodatkiem owoców sezonowych, bitej śmietany oraz wiórków czekoladowych.
Sorbet to mrożony deser zrobiony ze zmiksowanych owoców oraz odrobiny wody i cukru. Uważa się, że pochodzi od azjatyckiego napoju o nazwie szarbat, który powstawał głownie ze soku owocowego. Sorbety charakteryzują się intensywnym smakiem oraz lekko chrupiącą konsystencją, a ich przygotowanie jest bardzo proste i szybkie. Pyszne sorbety można zrobić praktycznie z każdego owocu, na jaki nam tylko przyjdzie ochota. Warto przygotować rozpływający się w ustach sorbet arbuzowy, mango, truskawkowy, gruszkowy czy ananasowy. Wystarczy tylko umyć i wysuszyć owoce, pozbyć ich pestek (w przypadku np. wiśni czy mango), obrać ze skórki (ananas, mango, gruszki) i bardzo dokładnie zmiksować z dodatkiem cukru. Jeśli owoce są dość suche (maliny, banan), dodajemy trochę wody lub soku. Aby smak sorbetu był bardziej wyrazisty, podczas miksowania można dodać np. syrop klonowy, sok z cytryny, cynamon lub młode listki mięty.
Desery budyniowe i puddingi od lat cieszą się wielkim powodzeniem, zarówno wśród dorosłych, jak i dzieci. Są przyjemnie słodkie, aromatyczne i doskonale pasują do popołudniowej mrożonej kawy czy herbaty. Delikatny smak ulubionego budyniu można podkreślić dodając do pucharków powidła, owoce sezonowe czy startą na wiórki czekoladę, a całość polać wybranym syropem, tworząc fantastyczną, orzeźwiającą kompozycję. Świetnym pomysłem na orzeźwiający deser jest panna cotta, składająca się z warstwy galaretki (np. bardzo aromatycznej Galaretki poziomkowy smak WINIARY) oraz aksamitnego, lekko waniliowego puddingu przykrytego warstwą puszystej bitej śmietany udekorowanej poziomkami lub kawałkami truskawek. Upalne dni staną się mniej dokuczliwe, gdy bliskim podamy prawdziwy przysmak owocowy – deser z gruszkami krótko smażonymi w karmelu. Kawałki biszkoptów, słodkie owoce, syrop czekoladowy i krem śmietanowo-jogurtowy z orzeźwiającą nutką cytrynową sprawią, że nikt nie będzie w stanie się oderwać od pucharka pełnego pyszności.
Nic nie ochłodzi nas tak dobrze w upalne dni jak lekkie koktajle owocowe! Zwłaszcza te przygotowywane na bazie gotowych lodów lub orzeźwiającego jogurtu naturalnego. Do zrobienia koktajlu warto użyć owoców kwaskowatych, takich jak wiśnie, jagody czy maliny, które jeszcze przyjemniej chłodzą nasze podniebienia w gorące popołudnia. Przygotowanie koktajlu jest bardzo proste: wystarczy wrzucić umyte owoce, jogurt lub lody oraz cukier do wysokiego naczynia i porządnie zmiksować. Koktajle przygotowujemy ze schłodzonych produktów, dzięki czemu zaraz po przelaniu do szklanek będą idealnie zimne i fantastycznie orzeźwiające.