Jednym z pomysłów na szybką świąteczną przekąskę jest awokado nadziewane pastą śledziową z kaparami. To niezwykle oryginalne danie, które zachwyci sposobem podania. Bardzo często serwujemy różne sałatki ze śledzi, jednak oprócz nich można przygotować także tatar ze śledzia z dodatkiem ogórków konserwowych, cebuli, grzybków marynowanych i natki pietruszki.
Warto wcześniej zaopatrzyć się w duże foremki, dzięki którym ułożymy tatar, na przykład w kształt gwiazdy. Śledź w zalewie wiśniowej to z kolei bardzo nieoczywiste połączenie smaków i aromatów, jednak w tym roku warto postawić na takie oryginalne dania, które zadowolą kubki smakowe wytrawnych smakoszy.
Najpopularniejszą rybą, która co roku pojawia się na świątecznych stołach, jest oczywiście śledź. Można przygotować go na wiele różnych sposobów – na przykład z cebulką w oleju, pod pierzynką z majonezem, w sosie z rodzynkami, a także z dodatkiem jabłek i buraczków.
Znakomite przystawki wigilijne przyrządzimy również z wędzonego łososia. Doskonale sprawdzą się: rolada szpinakowa z wędzonym łososiem, terrina z wędzonego łososia, a także ruloniki z wędzonym łososiem i kremowym serkiem. Takie przekąski wigilijne z pewnością skradną serca wszystkich gości!
Potrawą, którą zdecydowanie warto przygotować na kolację wigilijną, są małe paszteciki z ciasta francuskiego. Można je podać do barszczu lub zaserwować jako przystawkę przed daniem głównym. Wystarczy tylko kilka składników i odrobina cierpliwości, aby stworzyć pyszną przystawkę wigilijną. Potrzebne będzie świeże ciasto francuskie oraz ulubione nadzienie, na przykład kiszona kapusta, pieczarki, cebula, marchewka i pietruszka. Farsz można przygotować dzień wcześniej, a przed wieczerzą wigilijną zawinąć i wstawić do piekarnika.
Kolejną pyszną propozycją na przekąskę wigilijną są krokiety z kapustą i pieczarkami. W tym przypadku również dzień przed wigilią można przygotować farsz i ciasto naleśnikowe, a następnego dnia usmażyć i podać na gorąco.
W okresie świąt Bożego Narodzenia na naszych stołach królują oczywiście ryby. Można je przygotować na różne sposoby. Jednym z najpopularniejszych dań są śledzie w śmietanie z cebulą. Inną wersją są śledzie w śmietanie z jabłkiem, które z pewnością zadowolą miłośników łagodnych smaków. Znakomitą wigilijną przystawką jest także ryba po grecku, którą można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Zdaniem wytrawnych kucharzy najlepiej smakuje ona na drugi dzień.
Jeśli chodzi o mięsne przystawki, bardzo często podawany jest pasztet domowy w towarzystwie ćwikły lub chrzanu. Na świątecznym stole nie może oczywiście zabraknąć także tradycyjnych sałatek, na przykład sałatki jarzynowej lub sałatki ze śledziem.