W niedzielę rosół, w poniedziałek – pomidorowa! Brzmi znajomo? Czasem warto przełamać ten schemat i stworzyć inne pyszne dania na uniwersalnej bazie. Jarzynowa, ogórkowa, fasolowa czy zupa pieczarkowa na rosole to tylko niektóre propozycje.
Choć zupa pomidorowa z ryżem nie ma sobie równych, warto czasami pokusić się o przygotowanie innej potrawy na bazie rosołu. Tak naprawdę możemy w ten sposób przyrządzić niemalże każdą zupę. Oto najlepsze przepisy na pyszne zupy na rosole!
Podstawą prawdziwej zupy pieczarkowej jest esencjonalny rosół, najlepiej zrobiony z wołowiny, drobiu i włoszczyzny. Przygotowanie zupy pieczarkowej zaczynamy od oczyszczenia pieczarek, pokrojenia ich w półplasterki i podsmażenia na oleju z odrobiną cebulki. Gdy warzywa się podduszą, dodajemy je do rosołu i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Zupę doprawiamy i podajemy z ziemniakami lub chrupiącymi grzankami. Dobrym pomysłem jest też zupa pieczarkowa z makaronem. Warto dodać, że nie tylko pieczarki nadają się do stworzenia tego pysznego dania – warto eksperymentować z dowolnymi grzybami leśnymi. Z pewnością zupa grzybowa na rosole skradnie serca domowników.
Zupa ogórkowa na rosole to kolejny pomysł na szybki obiad. Jest równie prosta w przygotowaniu, co pieczarkowa. W pierwszej kolejności obieramy i kroimy w kostkę ziemniaki, wrzucamy je do rosołu i gotujemy na wolnym ogniu przez około 10 minut. Następnie marchew i pietruszkę ścieramy na grubych oczkach, dodajemy do wywaru i gotujemy, aż wszystkie warzywa zmiękną. Na koniec ścieramy ogórki na tarce na grubych oczkach i gotujemy w rosole jeszcze 15 minut. Zupa najlepiej smakuje zabielana śmietaną i z posiekanym drobno koperkiem.
Zupa fasolowa to bardzo tani obiad, który również przygotujemy na bazie rosołu. Możemy do niej użyć różnego rodzaju fasoli. Jeżeli zależy nam, aby danie powstało w ekspresowym tempie, warto poprzedniego dnia namoczyć fasolę. Następnie wystarczy tylko dodać ją do rosołu wraz z marchewką i pietruszką pokrojonymi w plasterki. Całość gotujemy około 20 minut do momentu, aż warzywa zmiękną. Zupa fasolowa doskonale smakuje z kawałkami mięsa z rosołu.
Zupa czosnkowa na rosole to danie wywodzące się z kuchni czeskiej. Warto ją przygotować zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym. Zaczynamy od obrania cebuli i czosnku, następnie drobno je siekamy i smażymy na dnie dużego garnka. Potem warzywa zalewamy rosołem. Gotujemy je wraz z solą, pieprzem i tymiankiem. Po zagotowaniu wywaru ścieramy na tarce o drobnych oczkach marchewkę oraz pietruszkę z rosołu. Całość mieszamy. Zupa najlepiej smakuje podawana z grzanką z bagietki podpieczoną w piekarniku wraz z serem żółtym i ziołami.
Jak widać, z domowego rosołu można przygotować wiele zup – wszystko zależy od tego, na co danego dnia mamy ochotę. Nie bójmy się więc eksperymentować! Zainspiruj się podanymi przepisami, ale spróbuj też przyrządzić własną propozycję. Może tradycyjną zupę jarzynową na rosole? Możliwości jest mnóstwo!