Kuchnia meksykańska jest połączeniem tradycyjnych smaków indiańskich z zachodnioeuropejskimi, rozpowszechnionymi przez konkwistadorów wiele stuleci temu. W zależności od regionu dania oraz użyte do nich przyprawy są bardzo zróżnicowane. Wśród wielu rodzajów potraw meksykańskich na szczególną uwagę zasługują kuchnie: bajońska, michoacańska, północna i zachodnia. Jednak wszystkie regiony łączą pewne składniki, które obowiązkowo dodawane są do większości potraw – rośliny strączkowe, papryczki chili oraz kukurydza, z której wytwarza się mąkę np. na tortille. Które dania kuchni meksykańskiej warto poznać i przygotować w swoim domu?
Sycące burrito to pszenna tortilla wypełniona farszem mięsno-warzywnym i zgrillowana lub krótko podsmażona na rozgrzanej patelni. W Meksyku w skład nadzienia wchodzi często gotowany ryż, fasola z cebulą oraz pikantny sos zrobiony z chipotles i śmietany lub jogurtu. W amerykańskiej wersji burrito jest wzbogacane guacamole, serem oraz salsą. Przygotowując w domu to pyszne danie, warto pamiętać, że sekretem udanego smaku są przyprawy (różne rodzaje papryki) oraz dobrej jakości mielone mięso. Jeśli nie przepadamy za zbyt pikantnymi potrawami, do burrito można dodać trochę śmietany, która skutecznie łagodzi ostrość papryczek chili.
Popularna w północnej części Meksyku chimichanga to rodzaj burrito, ale smażonego na oleju lub maśle. Pszenna tortilla jest składana na kształt prostokątnej torebki, którą wypełnia się farszem z dodatkami, a następnie podsmażana tak, by ciasto stało się chrupiące. Klasyczna chimichanga podawana jest z pikantnymi sosami, śmietaną lub domowej roboty guacamole (pasty z awokado, cebuli, czosnku i chili).
Tacos to niewątpliwie jedno z najpopularniejszych dań kuchni meksykańskiej. W smaku i przyrządzaniu bardzo przypomina burrito, jednak tortille, które napełnia się farszem, są zrobione z mąki kukurydzianej i mają niewielkie rozmiary. Tortilla do taco jest twarda, chrupiąca i zwinięta w łódkę tak, by wygodnie trzymało się ją w dłoni. Tacos to idealna potrawa na wspólną imprezę czy spotkanie towarzyskie, ponieważ na środku stołu wystarczy ułożyć talerze ze składnikami do nadziewania (ryż, pieczone mięso, guacamole, czerwona fasola, sosy, tarty żółty ser, pokrojone świeże warzywa) oraz stos podgrzanych tortilli. Każdy z uczestników zabawy sam chętnie będzie sobie nakładał dodatki do chrupiącego placka, tworząc własny, ulubiony zestaw smakowy.
Każdy wielbiciel kuchni meksykańskiej na pewno doskonale zna przepyszne chili con carne – rodzaj bardzo gęstego gulaszu przyrządzonego na bazie siekanego lub mielonego mięsa wołowego, świeżych warzyw, pomidorów oraz nadającego oryginalnego smaku sproszkowanego kuminu (kminu rzymskiego) i wędzonej ostrej papryki. Chili con carne podawane jest zazwyczaj w misce lub głębokim talerzu z dodatkiem pieczywa lub podgrzanej tortilli. Wierzch potrawy dla złagodzenia ostrego smaku dekoruje się łyżką śmietany. Częstymi dodatkami jest także tarty żółty ser, siekana kolendra, kukurydza oraz garść chrupiących nachos. Chili con carne jest znakomitą potrawą na jesienne lub zimowe obiady, ponieważ dzięki dodatkowi wyrazistych przypraw doskonale rozgrzewa i poprawia humor.