W ostatnich latach wśród rodzajów dyni znajdujących zastosowanie w naszych kuchniach coraz większą popularnością cieszy się dynia hokkaido. To niewielka, wywodząca się z Japonii odmiana, która gabarytami przypomina bardziej dynie ozdobne. Wyróżnia się słodkawym, lekko orzechowym smakiem, co nadaje jej wiele zastosowań.
Pieczona dynia hokkaido, zwłaszcza dobrze doprawiona, jest pyszna sama w sobie, ale może też być bazą do innych dyniowych przepisów. Ten rodzaj dyni polecamy również do sałatek, takich jak sałatka warzywna z dynią, burakiem i brukselką. Świetnie się sprawdzi także w przepisie na chrupiące placuszki z dyni. Ciekawostką jest, że to jeden z rodzajów dyni, której nie trzeba obierać – jej skórka jest jadalna.
Dynia olbrzymia, pochodząca z Ameryki, to dynia zielona o dużych gabarytach. Doskonale nadaje się między innymi do przetworów z dyni i innych dań, które przygotowujemy w dużych ilościach.
To dość niezwykła dynia. Odmiana ta charakteryzuje się zazwyczaj dość luźnym po ugotowaniu miąższem i pomarańczową barwą. Z kolei gdy jej miąższ jest żółty, układa się w nitki przypominające makaron. Makaron z dynią, czosnkiem i grzybami będzie zupełnie nowym kulinarnym doznaniem, jeśli wykorzystasz w nim właśnie tę odmianę!
Dynia piżmowa cieszy się niemałą popularnością dzięki swojemu słodkiemu smakowi, niewielkiej liczbie pestek oraz cienkiej skórce. Jak umiejętnie wykorzystać jej walory? Zupa dyniowa z pieczonej dyni z nutą pomarańczy to jedna z ciekawszych propozycji na niestandardowe połączenie smaków. Pasta z dyni do chleba będzie kolejnym świetnym wyborem. A może bardziej tradycyjna zupa krem z dyni z pestkami? Decyzja należy do ciebie!
Słodka dynia muszkatołowa pomoże ci przygotować wyśmienite przetwory z dyni do słoika. Koniecznie sięgnij po nią również wtedy, gdy pragniesz upiec ciasto dyniowe. Wtedy będziesz mieć pewność, że jej słodycz mocno zaznaczy swoją obecność.
Dynia, którą najczęściej możemy spotkać w sklepikach i na bazarach to dynia zwyczajna. Często jest już pokrojona, co znacznie ułatwia przygotowanie potraw. Dynia zwyczajna ma bardzo uniwersalne przeznaczenie. Poza wymienionymi już przepisami, możesz ją wykorzystać w daniach takich jak curry z dynią, czyli azjatycki klasyk, niezwykła zapiekanka z kaszy jaglanej i dyni, niepozorna i bardzo pyszna zapiekanka w kokilkach bądź smażone pierogi z niebieskim serem i dynią.