Jak przechowywać żywność w zamrażarce? Jak robić to prawidłowo?
Przechowywanie żywności w zamrażarce
Ogólne terminy przechowywania produktów po zamrożeniu:
zioła – do ok. 12 miesięcy
pieczywo – do 3 miesięcy
pierogi ruskie – do 6 miesięcy
pierogi z mięsem – do 3 miesięcy
grzyby – do 8 miesięcy
wędliny – do 3 miesięcy
owoce – do 10–12 miesięcy
ciastka – do 3–4 miesięcy
zupy i gulasze – do 3 miesięcy
warzywa takie jak marchewka, kukurydza, groszek,
papryka, szpinak, cieciorka, fasolki – do 10–12 miesięcy
kotlety – do 3–4 miesięcy
chuda wołowina – do 9 miesięcy
masło – do 6 miesięcy
Czego nie można mrozić? Poznaj produkty, których nie powinno się zamrażać
Produkty, których nie powinniśmy zamrażać:
dania, które nie są wystarczająco schłodzone; przed włożeniem potraw do zamrażalnika dobrze jest schłodzić je w lodówce;
produkty, które były wcześniej zamrożone; czyli jeśli rozmrozimy surowe mięso, to nie możemy zamrozić go ponownie, ale jeśli rozmrozimy np. Surową rybę i usmażymy ją, to wtedy możemy ją ponownie zamrozić;
warzywa i owoce, które zawierają dużo wody, np. arbuzy, sałaty, rzodkiewki, ogórki, pomidory (w czasie mrożenia tworzą się kryształki, które rozrywają strukturę); chyba że chcesz je wykorzystać np. do zblendowania na koktajl lub sos;
kremy budyniowe, bita śmietana itp.;
ugotowany makaron – po rozmrożeniu rozmięka i jest niesmaczny;
tłuczone ziemniaki – po rozmrożeniu są niesmaczne i suche;
surówki;
surowe jajka w skorupce – podczas mrożenia pękają;
ugotowane jajko;
potrawy z dodatkiem żelatyny – po rozmrożeniu mogą się rozpłynąć;
napoje gazowane w szkle – mogą wybuchnąć w zamrażalniku