Jajka faszerowane w skorupkach to niewątpliwie jedna z bardziej intrygujących przekąsek, która nie tylko zaskoczy uczestników sylwestra swoją nieszablonowością, ale również będzie stanowić pewnego rodzaju ozdobę stołu. Wyjątkowość tej propozycji polega na sposobie przygotowania – masę powstałą z ugotowanych na twardo jajek umieszcza się w skorupkach, a następnie lekko podsmaża. Tak podane jajka, swoim smakiem z pewnością zachwycą gości!
Na sylwestrowym stole nie może zabraknąć również przekąsek podawanych na gorąco – w tej roli doskonale sprawdzą się brokuły zapiekane z serem. Wyjątkowy smak tej kompozycji doskonale podkreśla sos beszamelowy, a zarumieniony, ciągnący się żółty ser sprawia, ze trudno oprzeć się tej propozycji – nierzadko więc przekąska znika z talerza w mgnieniu oka.
Sylwestrowy stół to idealne miejsce dla słodkich przekąsek i deserów, a strucla z serem to jedna z bardziej klasycznych propozycji. Delikatne, puszyste ciasto świetnie smakuje z dodatkiem rodzynek lub skórki pomarańczowej w masie serowej. Zwieńczeniem tej apetycznej, słodkiej przekąski może być cukier puder lub cytrynowy lukier, który idealnie podkreśli smak wypieku. Warto dodać, że wbrew temu co mogłoby się wydawać, strucla drożdżowa z serem wcale nie jest trudna do przygotowania.
Lekkie i puszyste pączki to smakołyk, który zwykle znika ze stołu w ekspresowym tempie i dobrze sprawdzi się również podczas sylwestrowego spotkania. Niewielkie, domowe pączki na jogurcie to wbrew pozorom prosta do wykonania propozycja, której przygotowanie i usmażenie zajmuje około pół godziny. Dla lepszego efektu, gotowe pączki można posypać cukrem pudrem, obtoczyć w cukrze z dodatkiem cynamonu lub udekorować lukrem.
Kruche faworki, znane również jako chrust są smakołykiem przygotowywanym najczęściej jako alternatywa dla pączków na Tłusty Czwartek, jednak doskonale sprawdzą się również jako sylwestrowa, słodka przekąska. Warto podkreślić, że kluczem do sukcesu jest sprawdzony przepis na chrusty i odpowiednie wyrobienie ciasta – dzięki temu gotowe faworki są wyjątkowo kruche i delikatne. Po usmażeniu i wystudzeniu, przysmak należy posypać cukrem pudrem – w zależności od upodobań – samym lub z dodatkiem cukru wanilinowego.