Długie godziny spędzone w samochodzie lub innym środku transportu, często w jednej, mało komfortowej pozycji nie wpływają korzystnie na proces trawienia. Dlatego planując jedzenie w podróży, warto uwzględnić przede wszystkim produkty lekkostrawne, a zarazem sycące — takie, które szybko zaspokoją głód. Przekąski na podróż powinny być niewielkie, najlepiej na jeden kęs, zwłaszcza jeśli będziemy je spożywać w trakcie jazdy. Idealnie sprawdzą się zatem warzywa. Pokrojona w grube słupki marchewka, kalarepa i ogórek, to idealna, zdrowa przekąska, która świetnie sprawdzi się w czasie podróży. Warzywa zanurzone w smacznym, lekkim dipie błyskawicznie zaspokoją głód.
W czasie podróży głód można też zaspokoić prostymi kanapkami z chudą wędliną czy żółtym serem. Choć są sycące, to jednak mało atrakcyjne w smaku. Znacznie ciekawsze będą bardziej wyszukane przekąski, np. roladki z tortilli. Chrupiące placki ryżowe to niezwykle apetyczne i pożywne danie, idealne na podróż. Z powodzeniem można je przygotować na dzień przed wyjazdem. Do ich przyrządzenia potrzebny będzie ryż ugotowany w rosole przygotowanym na bazie kostki rosołowej Winiary z dodatkiem kurkumy. Potrzebny też będzie żółty ser, starty na tarce oraz surowe jajko. Składniki te należy dokładnie wymieszać z ugotowanym i wystudzonym ryżem. Z powstałej masy formuje się placuszki, a następnie smaży na oleju roślinnym. Można je jeść na gorąco, bezpośrednio po usmażeniu, ale świetnie też sprawdzą się, jako sycąca, pożywna przekąska na zimno.
Zdrowe przekąski na podróż są niezastąpione podczas wielu godzin spędzonych w samochodzie czy pociągu. Sprawdzą się też podczas tych nieco krótszych podróży, zwłaszcza jeśli podróżują z nami dzieci. Chipsy warzywne to nie tylko smaczna, ale przede wszystkim niezwykle pożywna przekąska, która na pewno przypadnie do gustu maluchom.
Warzywne chipsy można przygotować zarówno z marchewki, buraka, ale też pietruszki czy topinamburu. Obrane, pokrojone w cienkie plasterki warzywa doprawia się do smaku ulubionymi przyprawami i skrapia oliwą, a następnie piecze w piekarniku. Te szybkie przekąski w podróży smakują wyśmienicie. Uprzyjemnią czas spędzony w samochodzie czy w innym środku transportu i z powodzeniem zaspokoją apetyty dużych i małych podróżników.
Amatorom łakoci na pewno przypadną do gustu słodkie bułeczki z marmoladą. Choć ich przygotowanie jest dość czasochłonne, to warto poświęcić nieco czasu, aby je przyrządzić. Idealnie sprawdzą się, jako przekąski dla dzieci, zwłaszcza tych, które trudno zachęcić do zjedzenia warzyw. Bułeczki przygotowuje się na bazie ciasta drożdżowego i nadziewa przepyszną, pomarańczową marmoladą. Posmarowane przed pieczeniem roztrzepanym jajkiem i posypane cukrem perlistym będą po wyjęciu z piekarnika niezwykle apetyczne i rumiane.