Istnieje wiele przepisów na cake pops. Tutaj zaprezentujemy Ci jedną z najprostszych w przygotowaniu, a przy tym również jedną z najsmaczniejszych odsłon tego deseru. Cake pops czekoladowe to ciasto z babeczek lub muffinek, wymieszane z kremem na bazie mascarpone. Do wykonania przepisu potrzebujesz:
Dodatkowo na polewę:
Przepis na cake pops nie zawiera wielu składników i nie jest skomplikowany. Istotna dla finalnego efektu jest jednak odpowiednia technika tworzenia kulek z ciasta na patyku. Ciasto na cake pops można przygotować z podstawowego przepisu na muffiny - babeczki WINIARY lub kupić gotowe muffinki. Zachęcamy również do wykorzystania w ten sposób pozostałości ciast tego typu - w ten sposób stworzysz cake pops w stylu zero waste.
Przejdźmy do wykonania, cake pops przepis krok po kroku wygląda następująco:
Cake popsy mają tyle odsłon smakowych, co muffiny i babeczki, na bazie których przygotowuje się ten deser. Z powyższego przepisu możesz przygotować również cake pops z masłem orzechowym - użyj go zamiast kremu czekoladowego. Bardzo smaczne są również cake pops z kajmakiem i mascarpone czy cake pops z mascarpone i białą czekoladą. Do ciasta na cake pops można dodać też chrupiące dodatki, na przykład drobno posiekane orzechy. Dla odświeżenia i urozmaicenia ich smaku, warto do słodkiego kremu dorzucić kawałki liofilizowanych owoców - truskawek czy malin. Natomiast w roli jadalnej dekoracji najlepiej sprawdzą się ozdoby z masy cukrowej przyklejone do polewy. Ozdobić możesz także patyczek, zawiązując na nim wstążeczkę.