Jajka po turecku to danie proste w przygotowaniu. Nawet jeśli nasze zdolności kulinarne nie stoją na najwyższym poziomie, to nie powinniśmy mieć z tym przepisem większego problemu. Warto jednak na samym początku wybrać się na zakupy i skompletować niezbędne składniki. Potrzebne nam będą:
Jajka po turecku to danie, które stanowi prawdziwą ucztę dla podniebienia. Świetnie sprawdza się ono w formie szybkiego śniadania, a jego przygotowanie nie zajmie nam więcej niż kilka minut.
Przepis na jajka po turecku składa się z kilku etapów. Musimy bowiem przygotować jogurt grecki, same jajka, a następnie klarowane masło wraz z chili. Warto wykonywać wszystko krok po kroku, a smak jajek po turecku z pewnością nas zachwyci!
Jajka po turecku i przepis na nie jasno wskazują, że najlepiej rozpocząć go od przygotowania jogurtu greckiego. W tym celu wystarczy:
Całość należy nakryć folią i wstawić do lodówki.
Jajka po turecku to nic innego jak jajka w koszulce, z których wypływa aksamitne żółtko tuż po przekrojeniu. Wbrew pozorom, gotowanie jajek w koszulce nie powinno sprawić nam większego problemu. Musimy jedynie:
W ten sposób białko będzie ścięte, a żółtko pozostanie płynne i delikatne w środku.
Ostatnim etapem przepisu na jajka po turecku jest przygotowanie sosu na bazie masła oraz chili. W tym celu musimy:
Całość podgrzewamy na małym ogniu, aż masło stanie się lekko brązowe.
W wersji śniadaniowej, jajka po turecku, nie mogą być podawane bez dodatku pieczywa skropionego oliwą z oliwek. Najlepiej sprawdza się chrupiący chleb pszenny lub żytni, który dodatkowo jest podpieczony na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek. Dodatków w momencie, kiedy jajka znajdują się już na jogurcie i są polane sosem z masła klarowanego, można dodatkowo ozdobić je płatkami chili lub szczypiorkiem. Oczywiście istnieje wiele wariacji tego przepisu, a dodatki do śniadaniowych jajek po turecku możemy dobierać samodzielnie. Świetnie będzie się z nimi komponował np. gotowy sos jalapeno WINIARY, który sprawi, że danie będzie pikantniejsze.