Wbrew pozorom istnieje co najmniej kilka alternatyw dla mleka podczas robienia naleśników. Część z nich to wegańskie odpowiedniki, które nadadzą się dla osób na diecie roślinnej lub nietolerujących nabiału. Inne pozwolą na szybką zamianę produktów, kiedy akurat skończy Ci się mleko. Do wykonania naleśników będziesz potrzebować jednego z następujących płynów:
Pierwszy przepis to pomysł na puszyste naleśniki bez mleka. Zazwyczaj to właśnie nabiał sprawia, że naleśniki rozpływają się w ustach. Tym razem jego rolę spełni proszek do pieczenia.
Do przygotowania naleśników będziesz potrzebować szklanki mąki pszennej, dwóch jaj, półtorej szklanki wody, płaskiej łyżeczki do proszku do pieczenia, szczypty soli i oleju. Wszystkie składniki oprócz oleju wlej do miski, a następnie zmiksuj je na gładką, jednolitą masę. Niewielką ilość oleju rozgrzej na patelni i wlej na nią pierwszą porcję ciasta. Smaż naleśnika po obu stronach, aż się zarumienią. I gotowe!
Czy to oznacza, że jeśli nie masz mleka i proszku do pieczenia, to szansa na naleśniki bezpowrotnie przepadła? Oczywiście, że nie! Wówczas zamiast proszku do pieczenia, możemy użyć sody oczyszczonej połączonej z kwaśnymi składnikami. Podczas ich przyrządzania, postępuj tak samo, jak w przypadku powyższego przepisu. Takie naleśniki możesz podawać zarówno na słodko, jak i wytrawnie.
Doskonałą alternatywą dla mleka w naleśnikach są także wszelkiego rodzaju napoje roślinne. W diecie wegańskiej mają one imitować nabiał, jednak nawet jeśli na co dzień jesz produkty odzwierzęce, taki napój może się okazać doskonałym urozmaiceniem. W tym przepisie wykorzystasz napój owsiany — będziesz potrzebować go w ilości 1,5 szklanki. Oprócz niego przygotuj także szklankę mąki pszennej, jedno jajko, szczyptę soli, łyżkę cukru waniliowego oraz olej.
Podobnie jak w pierwszym przepisie, wszystkie składniki poza olejem wsyp do miski, a następnie zmiksuj na gładką masę. Smaż tak samo jak naleśniki z mlekiem.
Jeśli już robisz naleśnik bez mleka, to może pokusisz się o jeszcze ciekawszą wersję? Świetnym wyborem będzie wymiana mąki pszennej na ryżową. Aby przygotować taki przepis, będziesz potrzebować: szklankę mąki ryżowej, półtorej szklanki wody gazowanej, jedno jajko i olej.
Wszystkie składniki poza olejem włóż do miski, a następnie zmiksuj. Tak przygotowaną masę odłóż na pół godziny (koniecznie!). Następnie smaż jak klasyczne naleśniki.
A może naleśniki z maślanką? Będziesz potrzebować półtorej szklanki mąki pszennej, szklankę maślanki, szklankę wody, jedno jajo i olej. Standardowo całość z wykluczeniem oleju zmiksuj na gładką masę. Smaż po obu stronach aż do zarumienienia. Takie naleśniki wychodzą bardzo jędrne, dlatego świetnie nadają się do zwijania.