Kawa mrożona to świetny sposób na orzeźwienie w upalny dzień i dodanie sobie energii. Zawiera równie dużo kofeiny, co normalna, gorąca kawa, ale dzięki dodatkowi lodu i mleka jest lekka i orzeźwiająca.
Kawę mrożoną możesz z powodzeniem zrobić w domu. Nie potrzebujesz specjalnych składników, czy narzędzi, wystarczy wysoka szklanka i spieniacz do mleka. Jeśli nie masz spieniacza, możesz użyć łyżki.
Poniżej znajdziesz najlepsze przepisy na kawę mrożoną krok po kroku.
Czym różni się frappe od zwykłej kawy mrożonej? Pierwsza frappe powstała w Grecji. Tradycyjnie frappe przygotowuje się z kawy rozpuszczalnej, lodu, zimnego mleka i wody. Jak ją przygotować? Oto przepis w kilku prostych krokach:
Gotowe!
Klasyczna kawa mrożona nie ma mleka ani cukru, ale jeśli chcesz, można dodać do niej łyżeczkę cukru lub słodzika. Jak zrobić klasyczną kawę mrożoną w domu?
Gotowe! Tak przygotowany napój to idealna kawa mrożona bez wychodzenia z domu.
Jak przygotować pyszną kawę mrożoną z lodami? Sprawdź prosty przepis krok po kroku:
Gotowe! Jeśli chcesz, możesz dodatkowo udekorować kawę bitą śmietaną.
Do przygotowania kawy mrożonej w domu możesz użyć zarówno kawy rozpuszczalnej, jak i kawy mielonej. Podstawą większości przepisów na kawę mrożoną jest espresso, czyli bardzo intensywna, esencjonalna kawa. Do jej zrobienia wybierz swoje ulubione ziarna.
Do kawy mrożonej pasuje każde mleko. Najpopularniejszymi dodatkami do tego orzeźwiającego napoju są:
Możesz użyć również mleka kokosowego czy migdałowego. Pamiętaj jednak, że mają one charakterystyczny smak i sprawdź najpierw, czy lubisz ich połączenie z kawą. Mleko migdałowe jest zaś polecane weganom, ale odradzane osobom z alergiami pokarmowymi.
Dlaczego warto zastanowić się nad wyborem mleka do kawy mrożonej. Przede wszystkim dlatego, że mleko o różnej temperaturze może źle zareagować z kawą.
Pamiętaj o tym, że: